Заверка на издадени свидетелства за работа с взривни материали на взривници, завеждащи склад за взривни материали, магазинери на склад за взривни материали, лаборанти по взривни вещества, изпитатели на взривни материали, пиротехници, браковчици и за работ

№ 2205 в Административния регистър

Наименование - Заверка на издадени свидетелства за работа с взривни материали на взривници, завеждащи склад за взривни материали, магазинери на склад за взривни материали, лаборанти по взривни вещества, изпитатели на взривни материали, пиротехници, браковчици и за работа със зарядни машини или устройства за взривни вещества (издава се от Дирекции „Инспекция по труда“).

Орган, който предоставя услугата: Директорът на дирекция „Инспекция по труда“ (ДИТ), отговаряща за съответната област на Република България, на територията на която e организиран и проведен курсът за придобиване на правоспособност за работа с взривни материали.

Правно основание - чл. 276, ал. 1 от Кодекса на труда, Заповед № 294 от 28.12.1996 г. на Министъра на труда и социалната политика и Приложение № 1 към чл. 4 от Правилника по безопасността на труда при взривните работи.

Заявител: Физически лица, преминали курс на обучение и успешно положили изпит за правоспособност за работа с взривни материали.

Информация за контакт (адреси, телефони, електронна поща и др.) и работно време на дирекциите „Инспекция по труда“ (ДИТ) в областните градове на Р България: https://www.gli.government.bg/bg/map-directorates

Процедура по придобиване на правоспособност за работа с взривни материали:

  • Заверяването на свидетелства за работа с взривни материали на взривници, завеждащи склад за взривни материали, магазинери на склад за взривни материали, лаборанти по взривни вещества, изпитатели на взривни материали, пиротехници, браковчици и за работа със зарядни машини или устройства за взривни вещества става след преминаване на курс на обучение и успешно полагане на изпит от съответните лица. Курсовете за правоспособност се провеждат от физически или юридически лица (търговци), получили разрешение от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ за право да организират и провеждат курсове за правоспособност за работа с взривни материали (услуга №2197 в Административния регистър).
  • В изпитната комисия участва служител на Дирекция „Инспекция по труда“ (ДИТ), отговаряща за съответната област на Република България, на територията на която e организиран и проведен курсът за придобиване на правоспособност за работа с взривни материали. Резултатът от изпита се оформя в протокол.
  • На успешно издържалите изпита се издават удостоверения за правоспособност, в които се вписват пълните имена на лицето, ЕГН, видът на придобитата правоспособност, номерът и валидността на свидетелството. Задължителен елемент на свидетелствата е снимка на титуляря на свидетелството.
  • Свидетелствата се издават на хартиен носител, подписани от директора на съответната ДИТ и заверени с печата на дирекцията или се издават като електронно подписани документи, подписани с квалифициран електронен подпис от директора на съответната ДИТ.
  • Свидетелствата се предоставят на провелата обучението и изпита обучителна фирма за предаване на съответните лица срещу подпис.

Срок за изпълнение на услугата: до 7 дни от провеждане на изпита

Срок на действие на документа – 2 години. За лица над 60-годишна възраст свидетелствата са валидни 1 година.

Такси/цени за услугата – услугата е безплатна

Проверка на валидността на издадени свидетелства може да бъде направена на адрес: https://public.gli.government.bg/GIT_Public/PublicService/EMCertifiedLicences

Орган, осъществяващ контрол върху дейността на органа, предоставящ услугата – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“

Предметна област, за която се отнася услугата/режимът:

  • Здраве и безопасност при работа
  • Пожарна и пожароопасна дейност

Електронен адрес за предложения във връзка с услугата/режима - Предложения във връзка с услугата могат да се правят чрез: