Миньорите в мина „Оброчище“ прекратиха протеста, проверките на ИА ГИТ продължават • Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ • Република България Министерство на труда и социалната политика
  • a-
  • a 
  • a+
  • Размер на шрифта

Начало > Пресцентър

Kалендар

май 2018
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31  

Миньорите в мина „Оброчище“ прекратиха протеста, проверките на ИА ГИТ продължават

05.04.17 | Пресцентър

Миньорите в мина „Оброчище“ прекратиха днес, 05.04.2017 г., около 16 часа протеста, който обявиха на 03.04.2017 г. заради забавени възнаграждения и ваучери за храна за месец февруари, и с искане за стартиране на преговори за Колективен трудов договор. Миньорите, които бяха останали под земята, излязоха навън, след като беше подписан Колективен трудов договор между синдикатите и работодателя. Проверката на Инспекцията по труда обаче продължава, тъй като все още работниците, работещи при специфични условия на труд, все още не са получили ваучерите си за храна за месец февруари.

Инспекторите ще извършат и проверка по работните места в рудника, за да се проследи дали възстановяването на дейността по подземен добив се извършва според правилата за безопасни и здравословни условия на труд. Всяко по-дълго прекъсване на този вид дейност създава допълнителни рискове за живота и здравето на работещите, свързани основно с опасността от срутване заради постоянния скален натиск.

Такава проверка стартира на 20.03.2017 г., в периода на преустановяване на дейността на рудника заради първия протест. При нея беше установено, че липсва част от металната мрежова обшивка между крепежните рамки в определен район, което създава опасност от възникване на злополуки от падане на обрушен материал. Установена е и липсата на обезопасяване в един участък, което крие риск от падане на хора в галерията. За отстраняване на нарушенията на работодателя са дадени задължителни за изпълнение предписания. Ще бъде проследено дали ще бъдат изпълнени.

По време и на двата протеста ИА ГИТ проследи дали се изпълняват дейностите, които не могат да бъдат прекратявани при временно спиране на подземния добив, като водоотлив, вентилация и т.н. Установи се, че те не са прекратявани.

Заради затруднената комуникация с работодателя, ИА ГИТ потърси съдействие от МВР за осъществяване на контакт с изпълнителния директор. Към настоящия момент, благодарение и на органите на реда, както и по време на преговорите за сключване на споразумение - на 23.03.2017 г., и за подписване на Колективен трудов договор -  на 04.04.2017 г., контролните органи на Инспекцията успяха да връчат документите, свързани с административнонаказателното производство - покана, призовка, съставени актове, издадени задължителни за изпълнение предписания.