ИА ГИТ проверява от месец предприятие, чиито работници протестират за неизплатени възнаграждения • Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ • Република България Министерство на труда и социалната политика
  • a-
  • a 
  • a+
  • Размер на шрифта

Начало > Пресцентър

Kалендар

юни 2020
пн вт ср чт пт сб нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

ИА ГИТ проверява от месец предприятие, чиито работници протестират за неизплатени възнаграждения

20.04.18 | Пресцентър

Благодарение на Инспекцията по труда са изплатени 9.3 млн. лв. забавени възнаграждения от началото на годината

 

ИА „Главна инспекция по труда“ е стартирала на 13.03.2018 г. проверка в предприятието за телекомуникационна техника, чиито служители протестираха на 19.04.2018 г. за неизплатени възнаграждения и обезщетения. Проверката е стартирала веднага след получаване на първия сигнал за нарушения. Тя обаче все още не е приключила, тъй като постоянно се получават нови сигнали, които се присъединяват към вече откритото административно производство. Налага се също изследване на огромен обем документи, тъй като само през месеците февруари и март са освободени към 260 служители на дружеството. Има и около 170 непрекратени договора.

В сигналите се посочва, че на лицата не са изплатени уговорените трудови възнаграждения за месец февруари 2018 г. и месец март 2018 г., бонуси, обезщетения за неизползван платен годишен отпуск, за неспазено предизвестие, което е уговорено за срок от три месеца за двете страни, както и за неоформяне на трудови книжки. До момента е установено, че не са изплатени трудовите възнаграждения за месец февруари за обща сума 230 000 лв., което е следвало да бъде направено до 25 март 2018 г. Уговорената периодичност за изплащане на възнагражденията е до 25-о число на месеца, следващ месеца на полагане на труда. Все още не са изготвени и предоставени платежни ведомости за месец март, тъй като не е изтекъл срокът за изплащане на възнагражденията, който е до 25 април.

В правомощията на Инспекцията по труда е да задължи работодателя чрез задължително за изпълнение предписание да изплати забавените възнаграждения в определени срокове, както и да му бъде потърсена административнонаказателна отговорност. И след приключване на стартиралата вече проверка ИА ГИТ ще продължи да следи случая. В случай че дружеството попадне в хипотезата да дължи възнаграждения на поне една трета от работниците и служителите си за поне два месеца, ще бъде упражнено и правомощието на Инспекцията да внесе съдебен иск за откриване на производство по несъстоятелност. Според уговорената периодичност на изплащане на възнагражденията, работодателят ще бъде в двумесечна забава на заплатите за месец февруари от 26 май.

Благодарение на Инспекцията по труда от началото на годината са изплатени 9.3 млн. лв. забавени възнаграждения и обезщетения.