Седем трудови договора са сключени за строеж на обект, до който не бяха допуснати инспектори • Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ • Република България Министерство на труда и социалната политика
  • a-
  • a 
  • a+
  • Размер на шрифта

Начало > Пресцентър

Kалендар

август 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

Седем трудови договора са сключени за строеж на обект, до който не бяха допуснати инспектори

25.04.18 | Пресцентър

Контролните органи на ИА ГИТ са съставили три акта, свързани с безопасността на труда

За строителния обект в гр. Гоце Делчев, до който лицето Антон Балтаджиев не допусна на 30 март 2018 г. инспектори по труда с аргумента, че не могат да влизат в частен имот, има издадено на юридическо лице разрешение за строеж на автосервиз и офиси. Това се установи при извършената проверка, от която става ясно още, че Балтаджиев юридически не е свързан с обекта. Строителят, на когото е издадено разрешението, е съдействал на контролните органи.

На 16 април работодателят е регистрирал 7 трудови договора. Потърсена му е административнонаказателна отговорност за установени нарушения, свързани с безопасността на труда, като са му издадени три акта за установяване на административно нарушение. Санкцията, определена в Кодекса на труда, е между 1500 лв. и 15 000 лв.

На 30 март, докато пътуват за извършване на други проверки, инспектори от Дирекция „Инспекция по труда“ Благоевград забелязват да се извършва дейност на строителен обект край гр. Гоце Делчев от около десет работници, които работят без предпазни средства. В опит да извършат проверка, инспекторите станаха обект на агресивно поведение от страна на Балтаджиев, който не ги допусна до строежа, а след това разпространи видео в интернет пространството. От видеото стана видно, че инспекторите са обект на обидни квалификации, лицето отказва да ги допусне, тъй като според него те нямат право да влизат в частния му имот, където работели негови роднини. Кодексът на труда обаче позволява на контролните органи на Инспекцията по труда „да посещават по всяко време министерства, други ведомства, предприятията и местата, където се извършва работа“, което е основание да бъде стартирана проверка на визирания строеж.

Срещу агресивното поведение на Балтаджиев инспекторите подадоха сигнали в прокуратурата.

Източник: Главна инспекция по труда