Инспекциите по труда в ЕС обмениха добри практики за по-целенасочено инспектиране на труда • Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ • Република България Министерство на труда и социалната политика
  • a-
  • a 
  • a+
  • Размер на шрифта

Начало > Пресцентър

Kалендар

юни 2020
пн вт ср чт пт сб нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Инспекциите по труда в ЕС обмениха добри практики за по-целенасочено инспектиране на труда

23.05.18 | Пресцентър

Събирането и обработването на данни е в основата на осъществяването на по-ефективен контрол

 Всички инспекции по труда в държавите – членки на ЕС разполагат с ограничен човешки ресурс, поради което за ефективността на контролната дейност е от изключително значение насочването на инспектирането към най-рисковите икономически дейности, производства и предприятия. Прецизирането на действията на инспекциите може да бъде постигнато чрез събирането и анализирането на голям обем данни, свързани с условията на труд и пазара на труда, получени от различни източници. По време на дебатите стана ясно, че за целта всички инспекции в ЕС работят в тясно сътрудничество с осигурителните институти, данъчните администрации и други държавни институции, които биха могли да имат отношение към условията на труд. Това е становището, около което се обединиха участниците в Тематичния ден към 74. Пленарната среща на Комитета на старшите инспектори (SLIC), посветен на “Прецизиране на действията чрез по-целенасочено инспектиране по труда”.

В рамките на Тематичния ден  представителите на инспекциите в ЕС споделиха добри практики за по-целенасочено инспектиране на труда. Бяха представени различни модели за идентифициране на обектите на контрол,  като общото в тях е анализирането на предварително събрани данни от резултати от проверки, специфични условия на труд според икономическата дейност, трудов травматизъм и др., съвместна работа със социални партньор и браншови организации и др. Инспекциите по труда в ЕС залагат също изключително много на иновативните методи за инспектиране, насочени към създаване на възможности на работодателите да си правят самооценка за нивото на прилагане на трудовото законодателство и да бъдат мотивирани за отстраняване на несъответствията и без намесата на контролните органи.

Тематичният ден се организира от Министерство на труда и социалната политика и Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ). „Сътрудничеството на инспекциите по труда в ЕС води до по-ефективна защита на правата на работещите“, обърна се към гостите зам.-министъра по труда и социалната политика Лазар Лазаров.

„Пожелавам на всички нас да имаме ресурса нашите институции, чрез своите контролни органи, да бъдат винаги там, където има нужда от тях“, обобщи акцента на темата на Тематичния ден инж. Румяна Михайлова, изпълнителен директор на ИА ГИТ.

Тематичният ден и Пленарната среща на SLIC се проведоха на 22 и 23 май 2018 г. в рамките на Българското Председателство на Съвета на Европейския съюз.

Източник: Главна инспекция по труда