ИА ГИТ актуализира инструментите за онлайн оценка на риска • Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ • Република България Министерство на труда и социалната политика
  • a-
  • a 
  • a+
  • Размер на шрифта

Начало > Пресцентър

Kалендар

август 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

ИА ГИТ актуализира инструментите за онлайн оценка на риска

10.08.18 | Пресцентър

Помощник-инспектори, наети по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, демонстрират пред работодатели функционалностите на инструментите

 Служители на ИА „Главна инспекция по труда“ актуализираха над 30 инструмента за онлайн оценка на риска, разработени в подкрепа на работодателите, на най-вече в микро- и малките предприятия. В тези предприятия ресурсът за наемане на специалисти по безопасност и здраве при работа е ограничен и обикновено дейността се съвместява с други задължения. Инструментите са достъпни напълно безплатно на сайта на ИА ГИТ и на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA). Те дават възможност на работодателите сами, със собствени средства, да извършат качествена оценка на риска в своите предприятия съобразно законодателството. Могат да бъдат използвани и за обучения и инструктажи.

Работодателите могат да заявят в дирекциите „Инспекция по труда“ демонстрация на място в предприятията на функционалностите на интерактивните инструменти за оценка на риска. За целта са назначени помощник-инспектори по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, финансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от ЕС чрез ЕСФ.

Инструментите са базирани на платформата OiRA, създадена от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа и са в помощ както за българските, така и за европейските предприятия. След стартирането на проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ използването на т.нар. OiRA инструменти се е увеличило в пъти и вече има почти 4000 регистрирани ползватели, а извършените оценки на риска са  7400 бр.

ИА ГИТ разработи 33 инструмента за онлайн оценка на риска по проект „Превенция за безопасност и здраве при работа“, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007 – 2013 г.“. През 2017 г. и 2018 г. в партньорство с ИА ГИТ и с финансиране от EU-OSHA бяха разработени още 5 инструмента от външни експерти. Със своите 38 инструмента България е страната, създала най-много такива от всички държави в ЕС.

Европейската агенция за безопасност и здраве при работа публикува и български клип за ползите от OiRA инструментите и как да се използват те.

Източник: Главна инспекция по труда