Инспекциите по труда на България и Франция договориха съвместни действия за защита на работещите при трансгранична заетост • Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ • Република България Министерство на труда и социалната политика
  • a-
  • a 
  • a+
  • Размер на шрифта

Начало > Пресцентър

Kалендар

август 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

Инспекциите по труда на България и Франция договориха съвместни действия за защита на работещите при трансгранична заетост

09.11.18 | Пресцентър

Инспекциите по труда на България и Франция конкретизираха своите съвместни действия през 2019 г. за подобряване на сътрудничеството с цел по-ефективната защита на работещите при трансгранична заетост по време на среща на представители на двете контролни институции.

„Тази среща се осъществява в резултат на Оперативното приложение към Споразумението между България и Франция за сътрудничество в борбата срещу недекларираната заетост. Приложението, подписано през юни м.г. в Малта между нашите контролни институции, отвори пътя на активно сътрудничество и обмен на добри практики. Сътрудничество, което в условията на все по-засилваща се мобилност на работната сила в Европа и все по-голям интерес на български работници към пазара на труда във Франция, с всяка изминала година ще придобива все по-голямо значение“, приветства гостите инж. Румяна Михайлова, изпълнителен директор на ИА ГИТ.

На нея беше договорено да се разработят общи материали с информация за условията на труд и заплащане в двете държави, адаптирани както за целите на контрола, така и за информиране на работниците и на работодателите за техните права и задължения.

ИА ГИТ пое ангажимент да съдейства за редактиране на българската версия на разработените от френската Инспекция документи и информационни материали, предназначени за работещите. Целта е съдържанието им да бъде на достъпен за работещите език, както и да се улесни комуникацията им с френските контролни органи.

Френската инспекция ще работи в посока да направи по-достъпни и откриваеми в интернет колективните трудови договори на национално и регионално ниво, които трябва да се имат предвид от българските работодатели, изпращащи и командироващи работници във Франция.

Постигна се договореност разработване на систематизиран и по-интензивен обмен на данни между двете инспекции. Това ще позволи на ИА ГИТ по-лесно да идентифицира българските предприятия, чиито работници полагат труд във Франция и ще позволи по-ефективна защита на правата на работещите.  Предоставената от българска страна информация ще позволи на френската Инспекция по труда по-лесно да доказва случаите на недействително командироване и прекратяване на тези порочни практики.

 

Източник: Главна инспекция по труда