Делегация от Кралство Норвегия гостува на Инспекцията по труда • Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ • Република България Министерство на труда и социалната политика
  • a-
  • a 
  • a+
  • Размер на шрифта

Начало > Пресцентър

Kалендар

август 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

Делегация от Кралство Норвегия гостува на Инспекцията по труда

14.11.18 | Пресцентър

Изпълнителният директор на ИА „Главна инспекция по труда“ инж. Румяна Михайлова посрещна днес, 14.11.2018 г., представители на Инспекцията по труда на Норвегия, както и на работодателски и синдикални организации на Кралството, които са на посещение в България. По време на срещата гостите бяха запознати със структурата, дейността и правомощията на българската Инспекция по труда, както и със сътрудничеството между Агенцията като контролен орган и социалните партньори. Специално внимание беше обърнато и на доброто взаимодействие между отделните контролни органи в страната.

Инж. Михайлова отбеляза, че безспорно контролът е много по-ефективен, когато има добро взаимодействие между институциите и организациите на работниците и служителите и на работодателите. „Ние бяхме особено впечатлени от вашата практика взаимодействието между контролните органи в Норвегия да се осъществява на базата на постоянно действащи междуинституционални екипи. Практика, която бихме били доволни да се приложи и в България“, призна инж. Михайлова. Тя обясни, че като част от социалния диалог у нас проектът на годишния план за дейността на Агенцията се представя на национално представителните организации на работодателите и на синдикатите и направените предложения от тяхна страна се вземат предвид при окончателното му утвърждаване.  

Голям интерес сред гостите предизвика и дейността на Инспекцията по разработването и популяризирането на 36-те OiRA инструменти за онлайн оценка на риска, разработени по проект „Превенция за безопасност и здраве при работа“. Те бяха запознати с възможността функционалностите на инструментите да бъдат представени пред работодатели и други заинтересовани лица от помощник-инспектори, назначени по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“. „В момента се работи по осъществяване на контакти с учебни заведения с цел инструментите да бъдат включени в учебните им програми по отношение на безопасността и здравето при работа. Генериран е QR код към сайта на инструментите, който ще бъде отпечатван върху всеки протокол от проверка“, отбеляза Мирослава Ангелова. И двата проекта са финансирани по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

 

Източник: Главна инспекция по труда