Проект помага за създаването на информационна точка за български селскостопански работници в Италия • Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ • Република България Министерство на труда и социалната политика
  • a-
  • a 
  • a+
  • Размер на шрифта

Начало > Пресцентър

Kалендар

октомври 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Проект помага за създаването на информационна точка за български селскостопански работници в Италия

25.04.19 | Пресцентър

ИА ГИТ представи еднодневните договори като инструмент за борба с недекларираната заетост в земеделието на международен семинар в гр. Бари

 С основаване на информационна точка за румънските работници на територията на Италия и с решение за създаване на такава българските работници в регион Пулия, приключва трансграничният проект „НАПРЕДЪК-RAISE UP – действия на терен, иновативни подходи и ангажираност на ключовите партньори за противодействие на склоняване към недеклариран труд - VS/2017/0320”. Това стана ясно на заключителния семинар, организиран в гр. Бари, Италия. ИА ГИТ е партньор на проекта заедно с  Националната федерация на работещите в селското стопанство (FLAI-CGIL), Агро-Синдикат-Македония, Федерацията на независимите синдикати от земеделието и Асоциация на работниците и производителите в селското стопанство (ALPPA). В рамките на проекта и със съдействието на Европейска Федерация на синдикатите по храните, земеделието и туризма (EFFAT), от FLAI-CGIL беше организирана и кампания 2018 „Все още на полето“, като в нея участие взеха и експерти на ИА ГИТ.

В семинара в гр. Бари се включиха и експерти от Българската инспекция по труда. Натрупаният опит и добри практики за противодействие и нулева толерантност на ИА ГИТ към всички форми на недекларирания труд, с фокус сектор „Земеделие“, представи главният секретар на Агенцията Георги Милчин, в качеството си на местен координатор за България на проекта. Той обърна специално внимание на еднодневните договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа като инструмент за изсветляване на работната сила в сектора.

Участие в семинара, освен представители на партньорските организации, взеха още посланикът на България в Италия, г-н Тодор Стоянов; почетният консул на България в Италия - г-жа Анна Мариа Патриция Гадалета; почетният консул на Румъния в Италия - г-жа Лукреция Танасе; зам.-кметът за регион Пулия - г-н Леонардо ди Гиоиа; представители на EFFAT; председателят на ГД „Заетост, социални въпроси и приобщаване“ към Европейската Комисия - г-н Ламберт Клейнман; главните секретари на FLAI-CGIL за Бари, Таранто; представители на сидниката в сектор „Земеделие“ за Германия и редица заинтересовани страни по темата за справяне с недекларирания труд.

Ламберт Клейнман заяви, че проблемът с недекларирания труд не е само икономически, но и социален. Той обърна внимание, че Европейската комисия предприема действия в борбата с това негативно явление чрез Европейската платформа за недеклариран труд и предстоящото учредяване на новия Европейски орган по труда (ELA), както и чрез насърчаването на проекти, подобни на НАПРЕДЪК (RAISE UP). Според Ламберт Клейнман проектът има висока добавена стойност на европейско ниво и подтиква институциите на държавите членки да взимат решения на политическо ниво, свързани с противодействието на недекларирания труд.

Андр Шпан - секретар за селското стопанство към EFFAT,  насочи вниманието към два подхода, които ще повишат възможността за по-добро справяне с недекларирания труд. Това са разработването на лесен и приложим модел за съхраняване на писмена информация за всички работници в рамките на работния ден и размерите на заплащане и легализиране на финансовите потоци. От необходимост е започването на позитивна дискриминация по отношение на произхода на продуктите, т.е. насърчаване на продукция, произведена съгласно стандарти, противодействащи на експлоатацията на работници.

От страна на Пиетро Руфоло бяха представени основните средства за противодействие с недекларирания труд на територията на Италия (Закон 199 срещу капоралите, ежегодни кампании на FLAI-CGIL, изграждане на концепция за мрежа за качеството).

Източник: Главна инспекция по труда