Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“

Калкулатор изчислява колко губим, ако не се осигуряваме на реалния си доход

16.07.18 | Пресцентър

С калкулатор на загубите всеки може да изчисли колко би загубил в следващите 30 години, ако се осигурява на по-нисък от реалния си доход. Софтуерът е достъпен на интернет страницата www.zaplatavplik.bg. Той е създаден от експерти на НАП и НОИ в рамките на кампанията на приходната агенция "Заплата в плик", насочена срещу укриване на част от възнагражденията на наетите лица.

Калкулаторът позволява, след попълване на данни за действителния и деклариран доход, всеки да разбере колко средства няма да получи в бъдеще под формата на неизплатени суми от болнични, майчинство, обезщетения за безработица, както и пенсии. Най-голям интерес софтуерът предизвиква сред потребители на възраст между 18 и 34 години. 61 % от посетителите на сайта попадат в този диапазон, а 54 % от тях са мъже.

Инициативата на НАП се осъществява освен със съдействието на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ и НОИ, още на Министерство на труда и социалната политика, национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите, както и на на големи браншови организации.