Световен ден за безопасност на труда • Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ • Република България Министерство на труда и социалната политика
  • a-
  • a 
  • a+
  • Размер на шрифта

Начало > Пресцентър

Kалендар

декември 2019
пн вт ср чт пт сб нд
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  

Световен ден за безопасност на труда

28.04.14 | Пресцентър

28 април - Световен ден за безопасност на труда при използването на химични вещества на работното място

Химичните вещества са сред най-рисковите фактори на работното място в световен мащаб. Но докато те са жизненоважни за хората, производството и използването им ще продължи. Лекарствата съдържат химични вещества. Почистващите препарати, с които се осигуряват хигиенни условия на живот, също.  Много индустриални процеси за развитие на продукти, без които животът би бил немислим, са невъзможни без химикалите.

Работата с химични вещества обаче крие и широк кръг от потенциални вредни ефекти – от рискове за здравето като рак и физически опасности,  следствие на тяхната запалимост, до опасности за околната среда като широко разпространените замърсявания и токсичност. Много пожари, експлозии и други бедствия са резултат от неадекватен контрол на физичните опасности, причинени от химикалите.

Това се отчита в доклад на Международната организация на труда, изготвен по повод 28 април – Световният ден на безопасността и здравето на работното място. Безопасността и здравето при използването на химични вещества при работа  е тематичният акцент, поставен от МОТ за отбелязването на този ден през 2014 г.

На влиянието на опасни химични вещества са изложени заети в производството на бои, лакове, разтворители, лепила, сухи строителни смеси, на фотоволтаични модули без техните компоненти. Негативно върху здравето рабатещите влияят химикалите, използвани в полиграфическата промишленост, в производство на пластмасови и каучукови изделия, в козметични салони, в областта на селското стопанство и др.

Трудно е да се определи степента на влияние върху здравето на работещите, изложени на химическо въздействие. Но през годините е постигнато много  и може да се направи още много за регулирането и управлението на химикалите в областта на безопасност и здраве при работа, отчитат още от МОТ.

Намирането на правилния баланс между ефектите от използването на химични вещества и мерките за превенция и контрол на евентуалното им неблагоприятно въздействие на работното място, трябва да бъде приоритет в дейността на работодателите и работещите.

От МОТ се обръщат към правителства, работодатели, работници и техните организации, с призив да си сътрудничат в развитието и изпълнението на националните политики и стратегии, които целят по-доброто управление на химическите вещества на работното място. Задължително да се предприемат мерки за отстраняване и ограничаване на опасните производствени фактори и професионални рискове и негативните въздействия, свързани с употреба на химични вещества. „Трябва да се разработят нови инструменти, за да се осигури достъпна информация за химическите опасности и рискове, свързани с мерките за безопасност”, съветват от МОТ.

Световният ден на безопасността и здравето на работното място  - 28 април, се отбелязва за първи път от Международната организация по труда през 2001 г. Няколко години по-рано – през 1996 г., синдикатите започват да отбелязват 28 април като Ден в памет на загиналите и за солидарност с пострадалите при трудови злополуки. От 2003 г. на Световния ден се обръща особено внимание, като всяка година се обявява основна тема, свързана с актуалното състояние на условията на труд в цял свят.