Европейска институция популяризира проект на българската Главна инспекция по труда • Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ • Република България Министерство на труда и социалната политика
  • a-
  • a 
  • a+
  • Размер на шрифта

Начало > Пресцентър

Kалендар

декември 2019
пн вт ср чт пт сб нд
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  

Европейска институция популяризира проект на българската Главна инспекция по труда

15.05.14 | Пресцентър

Европейската агенция за безопасност и здраве при работа публикува на 24 езика информация от заключителната пресконференция по проект на българската Главна инспекция по труда, който ще бъде от полза и за европейските работодатели.

„Инспекцията по труда в България обяви, че са разработени шест български интерактивни инструмента за оценка на риска (OiRA), които вече са свободно достъпни онлайн. Инспекцията работи по още 24 OiRA инструмента, които са в последния етап от разработването им като част от проект, финансиран от Европейския социален фонд”, пише на официалния сайт на уеб платформата OiRA. Тя е част от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа и позволява създаването на инструменти за оценка на риска по сектори на всеки език по стандартизиран начин.

Чрез платформата OiRA разработените от Главна инспекция по труда инструменти за оценка на риска ще могат да се използват както от българските, така и от европейските работодатели. Те са създадени по проект BG051PO001-2.3.01 „Превенция за безопасност и здраве при работа”, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Инструментите позволяват работодателите сами, без наемане на външни консултанти, да правят задължителната по закон оценка на риска в предприятията си. Всички разработки по проекта са достъпни през интернет страницата на Главна инспекция по труда и на сайта http://projects.gli.government.bg/.

Информацията на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа за популяризиране на българския проект може да се види на https://osha.europa.eu/bg/teaser/new-online-risk-assessment-tools-published-in-bulgaria. Тя е разпространена и в социалните мрежи Фейсбук и Туитър чрез  страниците  на агенцията и на платформата OiRA - https://www.facebook.com/EuropeanAgencyforSafetyandHealthatWork и https://twitter.com/EU_OSHA.