До края на юни работещите в „Въгледобив Бобов Дол” ЕООД трябва да използват средствата си за безплатна храна • Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ • Република България Министерство на труда и социалната политика
  • a-
  • a 
  • a+
  • Размер на шрифта

Начало > Пресцентър

Kалендар

декември 2019
пн вт ср чт пт сб нд
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  

До края на юни работещите в „Въгледобив Бобов Дол” ЕООД трябва да използват средствата си за безплатна храна

10.06.14 | Пресцентър

Работещите във „Въгледобив Бобов Дол” ЕООД ще могат да изразходват  до края на юни натрупаните средства за безплатна храна, които  не са успели да оползотворят поради нередовното зареждане на единствения магазин, където могат да ги използват. Това стана ясно по време на проверката на инспекцията по труда по сигнал на омбудсмана Константин Пенчев,  в който той изразява безпокойството си от нарушаването на трудовите права на работници в предприятието във връзка с излъчени в медиите репортажи. Инспекцията по труда ще направи последваща проверка, за да установи дали поетият от работодателя ангажимент е изпълнен. На проверяващите е предоставен и договор от 4 юни 2014 г. между работодателя и оператор на ваучери за храна за срок от 1 г., по силата на който ваучерите ще могат да се използват в повече търговски обекти.

При проверката се установи, че работодателят осигурява средства за безплатна храна на работещите при специфичен характер и организация на труда по силата на Наредба № 11 от 21.12.2005 г. за определяне на условията и реда за осигуряване на безплатна храна и/или добавки към нея. Средства за храна, макар и в по-малък размер, получават и всички работещи в предприятието според сключен Колективен трудов договор. Но редът за изплащането на тези средства – чрез специални магнитни карти, които могат да се използват само в един магазин, не гарантират редовното получаване на безплатната храна. Затова спрямо работодателя са приложени съответните принудителни административни мерки, с които той се задължава да въведе ред, гарантиращ редовното осигуряване на храна. В случая работодателят има възможност включително да възложи доставките на друга фирма или да създаде ред, по който да предоставя на имащите право на безплатна храна левовата равностойност за нея, съгласно Указание № ПК 25-3 от 31.08.2006 г. за прилагането на Наредба № 11, издадено от МТСП и МЗ. Срокът за изпълнение на предписанието е до края на юни, след което ще бъде направена последваща проверка.

От началото на годината в инспекцията по труда не са постъпвали сигнали от работещи във „Въгледобив Бобов Дол” ЕООД за нередовно изплащане на възнагражденията и невъзможност да се изразходват средствата за храна. Не беше установено и тези средства да се губят при прекратяване на трудовите правоотношения. След случая „Бобов дол” обаче в инспекцията се получиха сигнали за идентични нарушения от други предприятия. Въз основа на тях Главна инспекция по труда предлага на министъра на труда и социалната политика да инициира преговори със социалните партньори за евентуални промени в Наредба 11, които да гарантират редовното осигуряване на задължителната безплатна храна за работещите при специфични условия и режим на труд.

Относно изразените в сигнала на омбудсмана Константин Пенчев  съмнения, «че работните заплати във „Въгледобив Бобов Дол” ЕООД не се изплащат регулярно… и част от заплатите на работниците се изплащат във вид на купони за храна”, при проверката беше установено, че забавени възнаграждения няма. Предоставените от работодателя средства за закупуване на хранителни стоки (посочвани в телевизионните репортажи като купони или ваучери за храна) нямат характера на трудово възнаграждение и по никакъв начин не са част от договореното такова в индивидуалните трудови договори.

 

Източник:Главна инспекция по труда