Инспекцията по труда започна проверка за установяване на причините за взрива в „Терем – Цар Самуил” ЕООД • Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ • Република България Министерство на труда и социалната политика
  • a-
  • a 
  • a+
  • Размер на шрифта

Начало > Пресцентър

Kалендар

юли 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Инспекцията по труда започна проверка за установяване на причините за взрива в „Терем – Цар Самуил” ЕООД

08.08.14 | Пресцентър

Главна инспекция по труда започна проверка за установяване на причините за взрива в „Терем – Цар Самуил” ЕООД, гр. Костенец, при който пострадаха 10 души. Инцидентът стана около 8.30 ч. на 8 август при контролирано унищожаване на взривно вещество (барут). Екип от инспектори по труда беше на мястото на злополуката около 10.30 ч.

При огледа на мястото на инцидента и обясненията на лицето, извършвало дейността, е установено, че при контролирано унищожаване на барут, вложен  в двигателя на авиационна ракета, е възникнал взрив от складираните наблизо в чували раздробени тетрилови пресовки и димоблеско-усилители. Предполагаема причина за инцидента е прехвръкнала искра от горенето на барута, която причинява запалване на складирания тетрил, който е детонирал. На работодателя е връчен акт за спиране на дейността по контролираното унищожаване на взривни вещества. Предстои да бъдат изяснени обстоятелствата, довели до злополуката.

В „Терем – Цар Самуил” ЕООД работят около 80 души персонал. Предприятието е с високорисков потенциал заради предмета си на дейност, свързан с ремонт, производство и утилизация на боеприпаси, производство на промишлени експлозиви и унищожаване на военно оборудване. Поради тази причина дружеството подлежи на периодичен контрол по отношение спазване изискванията за осигуряване на здраве и безопасност при работа.

От 2011 г. до момента са извършени 6 проверки от инспектори по труда. Констатирани са 40 нарушения, от които 34 са свързани с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. На предприятието са приложени принудителни административни мерки.

Сред по-сериозните нарушения, констатирани от 2011 г. до момента, са: неизвършена категоризация по пожарна опасност на всички работни помещения във връзка с предстояща утилизация на боеприпаси; наличие на теч от тавана на склад за съхранение на експлозиви; теренът около и пред производствени сгради се е използвал за съхраняване на боеприпаси, които подлежат на утилизация; планът за предотвратяване и ликвидиране на аварии не е съдържал плана на предприятието със схемите на енергоносителни системи, водоеми, транспортни съоръжения, противопожарни съоръжения и др., както и профилактични мерки за предотвратяване на аварии.

Всички нарушения са отстранявани в срок, поради което няма наложени парични санкции и глоби.

 

Източник:Главна инспекция по труда