ГИТ стартира кампания за предотвратяване на трудовите злополуки в резултат на подхлъзване и спъване • Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ • Република България Министерство на труда и социалната политика
  • a-
  • a 
  • a+
  • Размер на шрифта

Начало > Пресцентър

Kалендар

юли 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

ГИТ стартира кампания за предотвратяване на трудовите злополуки в резултат на подхлъзване и спъване

01.10.14 | Пресцентър

Около 800 предприятия в цялата страна ще бъдат проверени от инспекторите по труда в рамките на информационна и инспекционна кампания за предотвратяване на злополуките на работното място в резултат на подхлъзване, спъване и падане на едно ниво. Проверките стартират от 1 октомври 2014 г. в секторите „Производство на храни” и „Хуманно здравеопазване”. В тях заради наличието на „мокри” процеси и необходимостта от често хигиенизиране има висок риск от подхлъзване върху влажни настилки. Резултатите ще бъдат отчетени в началото на 2015 г. Предстои планирането на проверки и в други рискови сектори.

Специално за кампанията са обучени по двама инспектори от регионална дирекция, които ще бъдат водещи при проверките. Разработени са инструкция и въпросници, които да насочват проверяващите какви точно нередности да търсят, кои нормативни актове са нарушени и как да бъдат отстранени нарушенията.

При посещенията в предприятията инспекторите по труда ще информират работодателите и работещите за рисковете на работното място, които могат да доведат до падане след подхлъзване и спъване, както и как да ги минимизират. За целта ще се разпространяват обучителни видеоклипове, изготвени от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа. В тях чрез анимация се илюстрират най-честите опасни ситуации, които могат да предизвикат падане на работното място, и последиците от тях. За отстраняване на нередности, ще се дават предписания, чрез които работодателите също ще получат точни указания как да подобрят условията в предприятията си. Инспекторите по труда ще следят с последващи проверки дали нередностите са отстранени.

И в България, и в световен мащаб, инцидентите след подхлъзване или спъване с падане на нивото, на което се намира работещият, са най-честата причина за трудовия травматизъм. През 2013 г. поради тези причини у нас са станали 503 от 2277 трудови злополуки на работното място или 22% от всички. Това показват оперативните данни на НОИ за трудовия травматизъм през м.г., предоставени за ГИТ. Делът им варира през годините между 22% и 24%. За сравнение заради втората по честота причина за инцидентите на работното място – загубата на контрол върху превозни или подемно-транспортни средства, са станали 216 злополуки през 2013 г.

Високият дял на трудовия травматизъм след подхлъзване и спъване може да се обясни с факта, че опасностите, които го предизвикват, са във всички сектори на икономиката – от тежката промишленост до работа в офиса. Причина за загуба на равновесие могат да бъдат промяната в нивото на подовете, хлъзгавите повърхности и пешеходни пътеки, пътища и алеи, стълбища с нестабилни парапети или с липсващи такива, всякакви препятствия по пътя на движение на персонала – предмети, необезопасени кабели и т.н. Статистиката показва, че 95% от паданията водят до счупени кости. Често те причиняват и мозъчно сътресение. В 35% от случаите периодът на нетрудоспособност след падане е минимум месец. Дори и леки травми като навяхване например, могат да доведат на по-късен етап до хронични проблеми заради промените в начина на придвижване и седене, а оттам и на пренатоварването на различни групи кости и мускули.

ИНИЦИАТИВА

Кампанията на ГИТ е част от планираната за 2014 г. от Комитета на старшите инспектори по труда (Senior Labour Inspectors Committee – SLIC) акция за предотвратяване на злополуки на работното място в резултат на подхлъзване и спъване на едно ниво. За организирането й е създадена работна група на европейско ниво под ръководството на Естония. В акцията се включват още контролните органи на Ирландия, Полша, Дания, Великобритания и Европейската агенция за безопасност и здраве при работа. Обучителни видеоклипове и специално разработена за целта онлайн-игра може да бъдат намерени в сайта на кампанията http://ti.ee/index.php?page=1785&

Източник:Главна инспекция по труда