България ще работи по създаването на нови инструменти за оценки на риска за нашите и европейските работодатели • Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ • Република България Министерство на труда и социалната политика
  • a-
  • a 
  • a+
  • Размер на шрифта

Начало > Пресцентър

Kалендар

Април 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

България ще работи по създаването на нови инструменти за оценки на риска за нашите и европейските работодатели

27.10.14 | Пресцентър

Разработените по проекта на Главна инспекция по труда „Превенция за безопасност и здраве при работа” интерактивни инструменти за оценка на риска за 30 икономически дейности да се актуализират постоянно, се договориха създателите им и представители на ГИТ. Ще се работи и по създаването на напълно нови инструменти за  дейности, които не са били обхванати от проекта. За целта ще се търси финансиране от различни източници, се разбраха още участниците в срещата, организирана в рамките на Европейската седмица за безопасност и здраве при работа.

Българските инструменти вече могат да се използват напълно безвъзмездно както от родните, така и от европейските работодатели. У нас те са достъпни на сайта http://projects.gli.government.bg/. Достъпът на европейските работодатели до тях пък е през платформата OiRA http://www.oiraproject.eu/available-tools, разработена по проект на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа.

На срещата експертите, създали родните инструменти за оценка на риска, взеха решение да се обединят в българска OiRA-общност. Идеята е тя да подпомага актуализацията на създадените инструменти, да разработва новите и да съдейства за популяризирането им. Създателите на инструментите обсъдиха съвместните си действия относно проучване мнението на потребителите на създадените досега продукти, начините на актуализирането им и разработването на нови, намиране на финансиране, популяризирането им и т.н. Взе се решение, на базата на резултатите от проучванията, инструментите да се съобразят с предложенията на потребителите. Да се актуализират чрез  въвеждане на нови рискове, добри практики, препратки към директиви на ЕС, както и да се отразяват промените в законодателството. Цялата координация на този процес е на ГИТ, която притежава правата върху OiRA-инструментите. Реши се още популяризирането на продуктите да става чрез директни срещи с потребителите и практически демонстрации. Да се работи по популяризиране на българския опит и зад граница, най-вече на регионално ниво, както и да се сътрудничи активно със социалните партньори.

Създателите на българските OiRA-инструменти за оценка на риска се обединиха около становището, че разработването им е предварително изпълнение на Европейската стратегия по безопасност и здраве при работа за 2014/2020 г., в която се набляга на превенцията и на подпомагането на малките и микропредприятия да спазват законодателството в тази област. Инициатор на срещата, на която се прие идеята за създаването на OiRA-общност в България, беше Балканският институт по труда и социалната политика. В рамките на проекта на ГИТ институтът осъществи най-мащабното проучване, правено някога в България, за условията на труд. На базата на него бяха определении и 30-те най-рискови икономически дейности у нас, за които бяха разработени настоящите интерактивни инструменти за оценка на риска. За тях са създадени още Кодекси за добри практики, както и профили за безопасност и здраве при работа. По проекта са изработени и 13 секторни модела на системи за управление на безопасност и здраве при работа.