Стартира сайтът на проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ • Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ • Република България Министерство на труда и социалната политика
  • a-
  • a 
  • a+
  • Размер на шрифта

Начало > Пресцентър

Kалендар

юни 2020
пн вт ср чт пт сб нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Стартира сайтът на проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“

01.02.17 | Пресцентър

Сайтът http://innovation.gli.government.bg, на който ще бъдат публикувани всички продукти, разработени по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, вече е активен за потребители. Той е достъпен и чрез специален банер през интернет страницата на ИА ГИТ.

Към момента на сайта е публикувана основно информация за проекта, който се финансира по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. По него вече е разработена  информационната система за онлайн заверяване на еднодневни трудови договори. Предстои въвеждането на нови гъвкави форми на инспектиране чрез въпросници за самоконтрол, които ще дадат възможност на работодателите сами да оценяват пропуските си в прилагането на законодателството и да ги отстраняват преди извършването на самата проверка на място. Предвидени са обучения на инспекторите по труда по проблемите, свързани с нововъзникващи рискове на работните места.

Крайната цел на проекта е създаването на регистър на предприятията, в който те ще бъдат групирани според рисковия им потенциал. Това ще позволи контролната дейност да бъде управлявана по-ефективно, като се насочва към обектите за контрол с най-много проблеми по спазване на трудовото законодателство. Ще бъде въведена и система за онлайн обучение на инспекторите.

Източник: Главна инспекция по труда