Миньори получиха забавените си заплати след намесата на ИА ГИТ • Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ • Република България Министерство на труда и социалната политика
  • a-
  • a 
  • a+
  • Размер на шрифта

Начало > Пресцентър

Kалендар

юни 2018
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Миньори получиха забавените си заплати след намесата на ИА ГИТ

15.03.17 | Пресцентър

Над 16 млн. лв. са изплатените забавени възнаграждения през 2016 г. благодарение на инспекторите по труда

Миньорите от Добричка област, които отказаха няколко дни да влязат под земята заради забавени възнаграждения, получиха заплатите си след намесата на Инспекцията по труда. Контролните органи на Агенцията стартираха проверка, след като се самосезираха по публикации в медиите за протеста. След предприетите принудителни административни мерки работодателят започна изплащането на възнагражденията. За направените плащания бяха предоставени доказателства, а именно извлечения за банкови преводи. Очаква се и отпечатването на ваучерите за храна, за което вече е платено на оторизирана фирма.

Над 16 млн. лв. са изплатените след намесата на ИА ГИТ забавени възнаграждения през 2016 г. От 2009 г. досега са изплатени почти 300 млн. забавени възнаграждения благодарение на контролните органи на Инспекцията.

Зачестилите напоследък информации в медийното пространство, свързани с протести заради неизплатени заплати, касаят основно предприятия, които вече са прекратили дейност, както и лица с прекратени трудови правоотношения. В тези случаи възможностите за въздействие на Инспекцията по труда са ограничени.

Има и случаи, в които, въпреки че от Агенцията са предприети всички мерки в рамките на нейните правомощия, не е постигнат очакваният ефект.  Например  сметопочистваща фирма във Видин е проверявана 17 пъти от 2011 г. до 2015 г. основно заради забавени заплати. След намесата на Инспекцията възнагражденията са изплащани до месец май 2014 г. включително, след което започва трайното им неизплащане до закриването на дейността на фирмата във Видин през месец март  2015 г. За цитирания период на работодателя са издадени 26 наказателни постановления, потвърдени от съда, сумата по които е 96 500 лв. Към момента няма плащания по санкциите.

Проблем за контрола създава и прехвърлянето на фирми на лица, които нямат собственост и в повечето случаи не могат да бъдат открити от контролните органи. Когато собственикът на фирмата не може да бъде открит и не е прекратил трудовите договори на работниците и служителите си, това може да бъде направено от Инспекцията след тяхно искане.

ИА ГИТ напомня, че, за да бъдат защитени по-ефективно правата на работещите, контролните органи на Агенцията трябва да бъдат информирани своевременно, докато все още лицата са в трудови правоотношения с работодателя. И пред Инспекцията, и пред съда, те могат да претендират за дължими възнаграждения само за сумите, договорени писмено в трудовия договор. Кодексът на труда позволява също на работещите да прекратят трудовото си правоотношение заради забавени възнаграждения, без да загубят право на обезщетение за безработица. При процедура по несъстоятелност има и ред, който позволява в определени случаи те да се възползват от фонда за гарантирани вземания на работниците и служителите, който се администрира от НОИ. 

Източник: Главна инспекция по труда