Изпълнителният директор на ИА ГИТ се срещна с областния управител на област Перник • Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ • Република България Министерство на труда и социалната политика
  • a-
  • a 
  • a+
  • Размер на шрифта

Начало > Пресцентър

Kалендар

юни 2020
пн вт ср чт пт сб нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Изпълнителният директор на ИА ГИТ се срещна с областния управител на област Перник

20.06.17 | Пресцентър

Инж. Румяна Михайлова и Ирена Соколова обсъдиха мерки за повишаване на ефективността на контрола в предприятията на територията на областта

Изпълнителният директор на ИА "Главна инспекция по труда" инж. Румяна Михайлова и областният управител на област Перник Ирена Соколова обсъдиха днес, 20.06.2017 г., по време на работна среща възможностите за съвместни действия и мерки за повишаване ефективността на контрола в предприятията на територията на областта.

По време на работната среща инж. Михайлова запозна губернатора с дейността на Инспекцията по труда и в частност на територията на областта, както и с правомощията на контролните органи на Агенцията.

Соколова изиска конкретна информация за упражнявания контрол и проверки на предприятията с рискови производства. Тя представи и резултатите от политиката за изграждане на здравословни и безопасни условия на труд в Областна администрация Перник.

„Важно е институциите да работят в синхрон, за да може да упражняват качествен контрол по отношение на работната среда. Трябва да продължим добрите практики и да ги надграждаме с ефективни мерки и действия” , заяви Соколова.

 „За да бъдат контролните органи още по-ефективни в своята дейност, ние  много разчитаме на сигнали и съдействие от областните управи, от структурите на местната власт, тъй като те най-добре познават проблемните предприятия по отношение спазване на трудовото законодателство на местно ниво. Вече имах поводи да се убедя, че с г-жа Соколова можем да осъществим много добро сътрудничество в името на хората. Тази среща също е доказателство за това“, заяви инж.  Михайлова.

Срещата беше инициирана по повод двете тежки трудови злополуки със смъртен изход, случили се в рамките на около месец на територията на област Перник. Соколова получи информация, че предприятията, свързани с добив на въглища и руда, металургията и др. подлежат на периодичен контрол от инспекторите по труда. Такъв контрол се извършва включително и в „Стомана Индъстри“, където благодарение на намесата на Инспекцията са въведени някои подобрения на условията на труд, но проблеми има както с безопасността на труда, така и с работното време.

Ръководителите на двете институции изразиха надежда, че с течение на времето тези проблеми ще стават все по-малко, благодарение и на упражнявания контрол.

Източник: Главна инспекция по труда