ИА ГИТ впечатли инспектори по труда от Кралство Норвегия с прилагането на санкции спрямо некоректните работодатели • Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ • Република България Министерство на труда и социалната политика
  • a-
  • a 
  • a+
  • Размер на шрифта

Начало > Пресцентър

Kалендар

Април 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

ИА ГИТ впечатли инспектори по труда от Кралство Норвегия с прилагането на санкции спрямо некоректните работодатели

19.09.17 | Пресцентър

Екипи на инспекциите от двете държави извършваха съвместни проверки във връзка с проект  BG 01-UF-03/07.07.17 „България и Норвегия: Партньорство за достоен труд“

 

 

Българските инспектори по труда са много по-умели при прилагането на санкции спрямо некоректните работодатели, отчетоха техни колеги от Инспекцията на Кралство Норвегия. В периода 11 – 15 септември 2017 г. екипи на двете инспекции извършиха съвместни проверки на територията на София. Те бяха част от изпълнението на Дейност 2.1. по подписания договор за безвъзмездна финансова помощ BG 01-UF-03/07.07.17. между ИА “Главна инспекция по труда” и Централното координационно звено към Министерски съвет за изпълнението на проект „България и Норвегия: Партньорство за достоен труд“. Проектът е финансиран от Фонда за двустранни отношения на национално ниво по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2009-2014.

По време на съвместните проверки, трудовите инспектори посетиха няколко избрани обекти за контрол. В предварителната подготовка на проекта от страна на Инспекцията по труда на Кралство Норвегия бе изразен интерес към секторите строителство, ресторантьорство и хотелиерство. При инспектирането на строителния обект бе отбелязано, че отношенията между строител, подизпълнител и възложител, както и правата и задълженията на координатора по здравословни и безопасни условия на труд съответстват на законоустановените в Норвегия. Колегите бяха впечатлени от модерните технологии, които се използват при строежа на новите отсечки на метрото, както и от използването на нови технологии по отношение на колективните средства за защита и работа на височина.

Посещението на инспектори по труда на Кралство Норвегия в Инспекцията по труда в Р България премина в два етапа – теоретичен и практически. По време на първия етап, в рамките на два дни, инспекторите имаха възможността да се запознаят с дейността на ИА ГИТ, правомощията на българските инспектори по труда, регистрационните режими, подготовката и осъществяването на инспекционната дейност. Във връзка с разширяването на сътрудничеството между двете инспекции, българските инспектори по труда споделиха своя опит във връзка с обмена на информация между чуждестранни институции, свързани с установяване на нарушения с трудовите права, както и случаи на недеклариран труд. Предоставена бе и информация за най-често срещаните проблеми на български работници в чужбина.

Норвежките колеги споделиха мнение, че двете институции се сблъскват със сходни проблеми в ежедневните си задължения. От презентациите, които предизвикаха най-голям интерес, бе тази, посветена на противодействието на сивата икономика. По този повод гостите споделиха, че много често получават сигнали за изплащане на суми на работници “под масата”. Тогава използват съдействието на Данъчните органи в Норвегия, които проверяват плащанията към работниците от работодателя посредством банковата му сметка. По този начин се получава информация каква е сумата, която работодателят насочва към конкретния работник по банков път. Когато става въпрос за чуждестранен работник, инспекторите по труда в Кралство Норвегия много често използват отново помощта на Данъчните органи, които проверяват каква сума работникът превежда на своето семейство в чужбина. Норвежката Инспекция по труда си сътрудничи и с органите на Полицията, в случаи на неоказване на съдействие при полагането на труд от чужди граждани. В Норвегия нарушенията на трудовото законодателство се считат за престъпление.

Предстои инспектори по труда от Р България да посетят норвежките си колеги за съвместни проверки на територията на Кралството.