Министър Петков посети най-голямата дирекция "Инспекция по труда" по случай 110-годишнината на институцията • Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ • Република България Министерство на труда и социалната политика
  • a-
  • a 
  • a+
  • Размер на шрифта

Начало > Пресцентър

Kалендар

Април 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Министър Петков посети най-голямата дирекция "Инспекция по труда" по случай 110-годишнината на институцията

03.11.17 | Пресцентър

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков изненада с лично посещение работещите в най-голямата дирекция "Инспекция по труда" - София град, за да ги поздрави, а чрез тях и всички работещи в Агенцията, по случай 110-годишнината от създаването на институцията.

Ето и поздравителният адрес на министър Петков до ръководството и служителите на ИА ГИТ:

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИХАЙЛОВА,

Приемете моите сърдечни  поздрави  по случай 110-aта годишнина от създаването на Инспекцията по труда и нейния професионален празник  – 3 ноември! Отбелязвайки този значим юбилей, днес Главната инспекция по труда е горда не само със своята история и традиция, но и с постигнатите резултати. Повече от век дейността на Инспекцията по труда е посветена на  каузата за защита на правата на работещите хора и подобряване условията на труд в българските предприятия.

Инспекторатът по труда, създаден с указ на княз Фердинанд от 3 ноември 1907 г., е първообразът на днешната Инспекция по труда, която е една от най-старите институции в България. В годините тя неотлъчно е следвала своята мисия, формулирана в Закона за инспектората по труда в България, да следи за "прилагането на законите, правилниците и наредбите по индустрията, търговията, занаятите и по протекцията на работниците". Сто и десет години след своето създаване ИА „Главна инспекция по труда“ е модерна и авторитетна институция, която разполага с висококвалифициран персонал и съвременни информационни системи, които позволяват осъществяването на ефективен контрол за спазване на трудовото законодателство. Агенцията е пълноценен участник в Европейската мрежа на трудовите инспекции и част от Европейската платформа за борба с недекларирания труд.

Отговорността на Главната инспекция по труда по отношение упражняването на ефикасен контрол за спазване на трудовото законодателство в България и подобряване условията на труд е изключително голяма, тъй като институцията е натоварена с нелеката задача да гарантира зачитането на трудовите права на работещите. В последните години в резултат на контролната дейност е налице трайна тенденция към подобряване условията на труд в българските предприятия, намаляване на нивото на трудовия травматизъм  на работното място и оказване на активна подкрепа на работодателите за правилното и адекватно прилагане на трудовото законодателство.

Използвам приятния повод да пожелая на ръководството на Инспекцията и на всички служители много здраве, лично щастие и професионални успехи! Приемете моята благодарност към Вас за професионализма, всеотдайността и отговорността, с които изпълнявате своите задължения. Вярвам, че всички заедно ще допринесем за постигането на  поставените цели и още по-активно ще работим  за защита на трудовите права на българските граждани!

 Честит юбилей!

 

 3 ноември 2017 г.                

                                                        

                                                     БИСЕР ПЕТКОВ

                                        Министър на труда и социалната политика       

Източник: Главна инспекция по труда