ИА ГИТ е стартирала проверка за забавени заплати на работещите в предприятие за производство на обувки в Дупница • Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ • Република България Министерство на труда и социалната политика
  • a-
  • a 
  • a+
  • Размер на шрифта

Начало > Пресцентър

Kалендар

Април 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

ИА ГИТ е стартирала проверка за забавени заплати на работещите в предприятие за производство на обувки в Дупница

18.01.18 | Пресцентър

Вписването на нов управител, италиански гражданин, възпрепятства контролната дейност

Главна инспекция по труда е стартирала на 16.01.2018 г. проверка в предприятието за производство на обувки в гр. Дупница, чиито работници съобщиха днес, 18.01.2018 г., пред медиите, че им се бавят възнаграждения.

Към момента е установено, че предприятието е в престой от началото на годината, за който е издадена заповед. Според законодателството, при престой по вина на работодателя, той дължи възнаграждения за времето на престоя. Не е установено плащане на възнагражденията за месец ноември. На управителката на дружеството е връчено предписание за изплащане на възнагражденията в кратки срокове.

Днес екип на дирекция „Инспекция по труда“ Кюстендил отново посети предприятието, за да бъдат съставени актове. Установено е, че то е затворено и не е открит представител на работодателя. При повторна справка в Търговския регистър, свързана с продължаването на проверката, е установено, че часове след стартирането й, е вписан нов управител на дружеството – италиански гражданин, за когото към момента няма данни да пребивава в България. Това обстоятелство възпрепятства в голяма степен ефективността на административното производство. Въпреки това, контролните органи на Агенцията ще продължат да полагат усилията да защитят трудовите права на работещите в рамките на своите правомощия. При необходимост ще се търси съдействие и на други държавни институции. 

Източник: Главна инспекция по труда