Две дирекции “Инспекция по труда“ са ангажирани с казуса с неизплатените заплати в Дупница • Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ • Република България Министерство на труда и социалната политика
  • a-
  • a 
  • a+
  • Размер на шрифта

Начало > Пресцентър

Kалендар

Април 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30  

Две дирекции “Инспекция по труда“ са ангажирани с казуса с неизплатените заплати в Дупница

22.01.18 | Пресцентър

ИА ГИТ следи проблемна ситуация в предприятие за производство на обувки и в област Пазарджик

  Две дирекции “Инспекция по труда“ са ангажирани с казуса с неизплатените заплати на работници в предприятие за производство на обувки в Дупница. След като стана ясно, че е извършена смяна на управителя, веднага след стартирането на проверката, Дирекция „Инспекция по труда“ София град беше ангажирана да издири собственика или негов представител,  тъй като предприятието е с адрес на регистрация в столицата. Осъществен е контакт със счетоводна къща, обслужваща дружеството, откъдето са поели писмено ангажимент поканата за връчване на актове за установяване на административно нарушение да бъде предоставена на официален представител на фирмата.

Проверката продължава в рамките на правомощията на ИА ГИТ. Към момента е издадено задължително за изпълнение предписание да бъдат изплатени забавените възнаграждения в кратки срокове. Усилията са насочени към търсене на административнонаказателна отговорност. При необходимост ще бъде потърсено съдействието на МВР за издирване на италианския гражданин, вписан като нов управител на дружеството.

На вниманието на ИА ГИТ е и казус с предприятие за производство на обувки на територията на област Пазарджик, отново с италиански собственик. След жалба за неизплатени възнаграждения, постъпила през октомври в ДИТ Пазарджик от бивш служител на фирмата, е стартирала проверка, при която е установено, че дружеството е прехвърлено на нов собственик италиански гражданин. Потърсено е съдействие от икономическа полиция, както и контакт с бившия собственик и управител – българска гражданка. Установено е, че са изплатени възнагражденията за ноември – последните изискуеми към момента. Нови жалби за неизплатени възнаграждения не са постъпвали. Извършва се поетапно освобождаване на персонал. Казусът продължава да се следи от контролните органи на Инспекцията.

Източник: Главна инспекция по труда