Директорът на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа гостува на ИА ГИТ • Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ • Република България Министерство на труда и социалната политика
  • a-
  • a 
  • a+
  • Размер на шрифта

Начало > Пресцентър

Kалендар

август 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

Директорът на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа гостува на ИА ГИТ

23.03.18 | Пресцентър

Директорът на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA) Криста Седлачек отдели време от натоварената си програма, за да посети Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“. Тя посети София като гост на конференцията „Бъдещето на труда – подход, основан на жизнения цикъл“, проведена в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС

По време на срещата изпълнителният директор на ИА ГИТ инж. Румяна Михайлова запозна гостенката със структурата и функциите на Агенцията, като обърна внимание, че със своята 110-годишнина това е една от най-старите институции в страната. Михайлова подчерта, че в последните години задълженията на Инспекцията по труда в България постоянно се разширяват, но по отношение превенция на недекларирания труд. „Въпреки това ние не пренебрегваме ангажиментите си по контрол на здравето и безопасността при работа. В тази връзка информационните материали, проучвания, кампании, които Европейската агенция разработва и организира, са от голяма помощ за повишаване ефективността на инспекционната дейност на българската Инспекция по труда“, увери инж. Михайлова. И обърна специално внимание върху работата на Инспекцията по създаването на регистър на обектите на контрол, в който те ще бъдат групирани според степента на риска, за да бъде насочена контролната дейност наистина към най-проблемните предприятия. Риск регистърът на българските предприятия се разработва по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от ЕС чрез ЕСФ.

Криста Седлачек от своя страна акцентира върху кампаниите, свързани с безопасността и здравето при работа, които EU-OSHA организира. „Може би, защото е по-конкретна, но към стартиралата кампания 2018 г. - 2019 г. „Здравословните работни места управляват опасните вещества“, насочена към излагането на опасни вещества на работното място, има много по-голям интерес за участие от различните държави, отколкото към приключилата „Здравословни работни места за всички възрасти“, отбеляза Седлачек. Тя анонсира следващата кампания, насочена към превенция на скелетно-мускулните заболявания. Директорът на EU-OSHA апелира повече български предприятия да участват в Наградите на Агенцията за добри практики по безопасност и здраве при работа.

Инж. Панайот Панайотов запозна Криста Седлачек със взаимодействието между ИА ГИТ и  EU-OSHA. „Инспекцията по труда винаги акцентира в своята контролна дейност върху проблемите, на които Европейската агенция обръща  внимание в своите кампании“, увери Панайотов. Той представи информация за използването на създадените от България инструменти за онлайн оценка на риска, които са базирани на разработената от  EU-OSHA  платформа OiRA и със предприетите мерки за популяризирането им. По проект „Превенция за безопасност и здраве при работа“, с бенефициент ИА ГИТ и финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, бяха разработени разработи 33 интерактивни инструмента за оценка на риска. Това нарежда България на първо място по брой разработени инструменти в ЕС.

Източник: Главна инспекция по труда