Уникален код вместо печат гарантира достоверността на удостоверенията за липса на нарушения по ЗОП • Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ • Република България Министерство на труда и социалната политика
  • a-
  • a 
  • a+
  • Размер на шрифта

Начало > Пресцентър

Kалендар

август 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31  

Уникален код вместо печат гарантира достоверността на удостоверенията за липса на нарушения по ЗОП

16.08.18 | Пресцентър

Относно зачестили искания на възложители на обществени поръчки удостоверенията за липса на нарушения на трудовото законодателство, които са основание за отстраняване, да притежават мокър печат и подпис, ИА ГИТ информира, че от началото на месец юни документът може да бъде издаден изцяло по електронен път, поради което той не се подпечатва и разписва. Върху удостоверенията, издадени чрез електронната система, се генерира уникален код за достъп. Кодът се отпечатва върху удостоверението и гарантира неговата автентичност. Чрез кода всеки възложител на обществена поръчка може да провери дали предоставеното от изпълнителя удостоверение е достоверно на линк https://udostoverenie.gli.government.bg/cci_ext/home/verification. Възложителите нямат основание да не приемат удостоверения, издадени по електронен път, т.е. през системата, която е разработена съгласно правилата за предоставяне на административни услуги по електронен път.

ИА ГИТ внедри системата за издаване на необходимите удостоверения за удостоверяване на обстоятелства по Закона за обществените поръчки и други нормативни актове, с цел подобряване на административното обслужване. Софтуерът позволява документът да бъде заявяван и получаван веднага с квалифициран електронен подпис по електронен път – дистанционно, без да се посещава на място дирекция „Инспекция по труда“, по всяко време, независимо от работното време на администрацията. Изискването да се подпечатват и подписват удостоверенията обезсмисля усилията, положени от ИА ГИТ да облекчи бизнеса в комуникацията му с Агенцията.

Нарушенията на Кодекса на труда, установени с влезли в сила наказателни постановления или съдебни решения, които са основание за задължително отстраняване от обществена поръчка, са регламентирани в чл. 54, ал. 1, т. 6 от Закона за обществените поръчки (ЗОП). Законът предвижда и възможност за отстраняване на нарушенията, свързани със заплащането на труда. За целта е необходимо работодателите да предоставят в дирекцията „Инспекция по труда“, установила нарушението, доказателства, че забавените възнаграждения са изплатени.

Повече информация за процедурата, указание за използването на системата, достъпът до нея, както и до портала за проверка на автентичността на удостоверенията е публикувана в официалната интернет страница на ИА ГИТ http://www.gli.government.bg/page.php?c=207.

Източник: Главна инспекция по труда