ИА ГИТ, КНСБ и КТ „Подкрепа“ подписаха Споразумение за сътрудничество • Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ • Република България Министерство на труда и социалната политика
  • a-
  • a 
  • a+
  • Размер на шрифта

Начало > Пресцентър

Kалендар

юни 2020
пн вт ср чт пт сб нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

ИА ГИТ, КНСБ и КТ „Подкрепа“ подписаха Споразумение за сътрудничество

05.10.18 | Пресцентър

Контролните органи на Агенцията и национално представителните организации на работниците и служителите се договориха за съвместни действия за гарантиране на достойни условия на труд

Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ и двата национално представителни синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, подписаха днес, 05.10.2018 г., Споразумение за сътрудничество, с което се договориха за съвместни действия за по-ефективно гарантиране на прилагането на трудовото законодателство и информиране и консултиране на работещите за техните трудови права. Със Споразумението, което се подписа в навечерието на Световния ден за достоен труд – 07 октомври, се отменя предишното такова от 07 октомври 2009 г. Новият документ се подписва в контекста на новите реалности в индустриалните отношения и произтичащите от това нови приоритети на взаимодействие между ИА ГИТ - като контролен орган, и синдикалните организации.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков гарантира с подписа си изпълнението на Споразумението. Дейностите по координиране на прилагането на настоящото Споразумение ще се осъществяват от Експертния съвет, създаден към Изпълнителния директор на ИА ГИТ. В него участват представители на ИА ГИТ и на двата национално представителни синдиката. Поема се ангажимент такива съвети да бъдат създадени и на регионално ниво между дирекциите „Инспекция по труда“ и регионалните структури на двете синдикални организации.

„Взаимодействието между Инспекцията по труда и двете национално представителни организации на работниците и служителите винаги е било отлично. С подписването на новото Споразумение само актуализираме областите и начините на взаимодействие в контекста на новите реалности на пазара на труда, за да постигнем по-висока ефективност на нашите съвместни действия за гарантиране на достойни условия на труд за българските работници и служители“, заяви на церемонията по подписването изпълнителният директор на ИА ГИТ инж. Румяна Михайлова. Нейните очаквания са синдикалните организации да засилят своите сигнални функции, тъй като техните представители са на работните места в предприятията и познават най-добре проблемите там.

За деветте месеца на 2018 г. от около 32 880 бр. проверки, 5900 бр. са извършени по сигнал, като в 41 от случаите сигналите са от синдикални организации. При проверките са установени около 135 300 нарушения, като за отстраняването на всяко от тях се предприемат мерки, което неминуемо води до подобряване на условията на труд в българските предприятия. Съставените актове за установяване на административни нарушения са над 8000 бр.

След намесата на Инспекцията по труда са изплатени близо 17 млн. лв., включително и за стари периоди. Установени са 21 млн. лв. забавени възнаграждения. Спрямо същия период на 2017 г. сумата на забавените възнаграждения намалява, а тази на изплатените се увеличава.

pdf.gifТекст на Споразумението (204.03 KB)

Източник: Главна инспекция по труда