Ден за безопасна работа на височина в строителството организира Инспекцията по труда • Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ • Република България Министерство на труда и социалната политика
  • a-
  • a 
  • a+
  • Размер на шрифта

Начало > Пресцентър

Kалендар

септември 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30  

Ден за безопасна работа на височина в строителството организира Инспекцията по труда

17.04.19 | Пресцентър

Подценяване на риска падане от височина е причина за половината от тежките инциденти на работното място в строителството, които почти винаги водят до трайна неработоспособност или до смърт. Това показва анализ на контролната дейност на Главна инспекция по труда. С цел превенция на този риск Агенцията организира днес, 17.04.2019 г., Национален ден за безопасна работа на височина. В рамките на деня наличният състав на Инспекцията по труда проверява обекти, на които се извършват строително-монтажни работи на височина. Планирано е да бъдат проверени около 230 строителни обекта в цялата страна от над 200 инспектори по труда. Резултати от Националния ден ще бъдат представени на по-късен етап.

Необезопасени скелета, отвори в конструктивни елементи и контури на етажни плочи на строителните обекти и неизползване на лични предпазни средства са сред най-честите нарушения, установявани в сектора. В същото време тези нарушения са основната причина за  падане от височина при извършване на строително-монтажни работи. През 2018 г. ИА ГИТ е разследвала 20 бр. инциденти в резултат от падане от височина, от които 10 бр. са били със смъртен изход.

Данните за трудовите инциденти на Инспекцията по труда не са идентични с тези на НОИ за трудовия травматизъм, тъй като контролните органи на Агенцията участват в разследването само на част от трудовите злополуки от една страна. От друга – проверяват и инциденти с лица, които нямат осигуряване за риска трудова злополука и съответно не се признават за злополуки. Една от причините инцидент да не бъде признат за трудова злополука е липсата на трудов договор. За да бъдат гарантирани трудовите и осигурителните права на работещите, те не трябва да се съгласяват да работят без сключен писмено и регистриран в Националната агенция за приходите трудов договор. Инспекцията по труда разследва и инциденти със собственици на дружества и управители, които също не се признават за трудови злополуки.

Източник: Главна инспекция по труда