Преводи на добри международни практики за борба с КОВИД-19 в работна среда финансира Фонд „Условия на труд“ • Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ • Република България Министерство на труда и социалната политика
  • a-
  • a 
  • a+
  • Размер на шрифта

Начало > Пресцентър

Kалендар

септември 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30  

Преводи на добри международни практики за борба с КОВИД-19 в работна среда финансира Фонд „Условия на труд“

07.08.20 | Пресцентър

Част от добрите практики за борба с КОВИД-19 в различни браншове, които са публикувани в Насоките на ЕС за адаптиране на работните места и защита на работещите при завръщане на работа, са преведени на български език благодарение на осигурено по предложение на Инспекцията по труда финансиране от Фонд „Условия на труд“.

Преводите са достъпни в сайта на Инспекцията, в специално създадената рубрика “В помощ на работодатели и работещи в извънредна ситуация"

Всички добри практики на съответните езици могат да бъдат намерени в приложението към Насоките на ЕС, публикувани на сайта на Министерството на труда и социалната политика.

Инспекцията по труда напомня на работодателите и за възможността да използват интерактивния инструмент за онлайн оценка на риска от разпространение на КОВИД-19. Той е свободно достъпен, само срещу регистрация, през OiRA платформата на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа. ИА ГИТ заяви превод на инструмента на български език, а служители на Агенцията го адаптираха съгласно българското законодателсто.

На специализираната платформа са публикувани множество интерактивни инструменти за онлайн оценка на риска в различни сектори и икономически дейности, предназначени за подкрепа основно на микро- и малките предприятия. Най-много - 41 бр. инструменти, са разработени от България. Помощник-инспектори, назначени по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“ във всяка Дирекция „Инспекция по труда“, могат да демонстрират на работодателите  или на техни представители функционалностите на инструментите. Проектът е финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР), съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд.

Източник:Главна инспекция по труда