Начало / Пресцентър

Банери

Kалендар

юли 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Миньорите от мина Оброчище получиха и забавените ваучери за безплатна храна

23 март 2017


Инспекцията по труда проверява ежедневно дали се спазват изискванията за безопасни и здравословни условия на труд дори при преустановена дейност

 

Миньорите от мина „Оброчище“ са започнали да получават днес, 23.03.2017 г., забавените ваучери за безплатна храна за месец януари, след предприети принудителни административни мерки от страна на ИА ГИТ. На 14.03.2017 г. те получиха и забавените за месец януари възнаграждения. По информация на самите работници ваучерите се дават на всеки, който отиде да ги поиска.

Инспекцията по труда следи ситуацията в мина „Оброчище“ ежедневно от първия ден на протеста и предприема всички мерки в рамките на своите компетентности. Още на  10.03.2017 г. стартира проверка, след като контролните органи на Агенцията се самосезираха по публикации в медиите, че миньорите са започнали протест заради забавени заплати и ваучери за храна. При нея беше установено, че наистина има забавяне на възнагражденията, както и на ваучерите за безплатна храна, за един месец - януари, за което на работодателя беше потърсена административнонаказателна отговорност. Възнагражденията бяха изплатени на 14.03.2017 г.

За месец февруари ваучерите и заплатите трябва да бъдат изплатени до 30 март.

Проверка се извършва и по работни места, независимо, че дейност в мината няма. При тази проверка се следи дали се осигуряват дейностите, които не могат да бъдат спирани дори при престой, а именно вентилация, водоотлив, контрол на рудничната атмосфера, рудничен подем и др. Тези дейности се прекратяват само при цялостна ликвидация на мината. Прекратяването им при престой може да доведе до тежки инциденти и крупни производствени аварии след възстановяване на работата под земята. Независимо от стачните действия, гореизброените дейности са задължителни и недопускането на тези длъжностни лица от страна на ръководството или на протестиращите им колеги, може да се смята за престъпление.

Проверката по работни места установява, че до момента дейностите, които не могат да бъдат прекратени, се изпълняват. ИА ГИТ ще проследи и дали възстановяването на дейността ще бъде извършено в съответствие с изискванията на трудовото законодателство, за да се защити животът и здравето на работещите.

Проблеми, свързани с прилагането на административните процедури от страна на контролните органи на ИА ГИТ създава изключително затруднената комуникация с ръководството на „Евроманган“ ЕАД не само при настоящата, но и при предишни проверки. Лицето, с което досега е осъществявана комуникацията, след старта на проверката е заявило, че е в дългосрочен отпуск за временна неработоспособност, а контакт с изпълнителния директор няма. За осъществяване на такъв е потърсено съдействие на полицията.