Начало / Пресцентър

Банери

Kалендар

юли 2020
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31  

Главна инспекция по труда с приз за приноса си в борбата с недекларирания труд

2 юли 2019


Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ беше отличена с приза в категорията „За личности и организация, допринесли за ограничаване и превенция на неформалната икономика“ за 2018 г. на наградите „Икономика на светло“. Конкурсът се организира ежегодно от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и цели да стимулира и популяризира добрите практики в борбата със сивата икономика, част от която е и недекларираният труд.

Инспекцията по труда получи отличието за усилията си да бъде актуализирана своевременно системата за онлайн предоставяне на образците на договорите по чл. 114а от Кодекса на труда за наемане на работници за краткотрайна сезонна селскостопанска работа при обработка на насажденията и прибирането на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. Това даде възможност веднага след приемането на законодателната промяна т.нар. еднодневни договори да се предоставят и за половината от законоустановеното работно време, земеделските стопани да могат да заявяват онлайн и четиричасовите образци на договори. Така те се възползваха веднага от всички допълнителни функционалности, създадени с цел облекчение на администрирането на процеса по наемането на работници на еднодневен договор.

За Инспекцията по труда наградата е особено ценна, поради факта, че усилията на Агенцията за превенция на недекларирания труд са оценени от експертно жури с участието на над 100 изявени личности от областта на икономиката, научните среди, бизнеса, финансите, политиката и медиите. 

В категорията "Нормативен акт или административна практика, довели до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата" беше отличен народният представител Христиан Митев (народен представител). Той получи приза за внесения законопроект за изменение в чл. 37, ал. 2 от Закона за счетоводството, с което се намалиха административните и финансови тежести за малкия бизнес на светло. Внесените предложения инициираха обсъждания, които доведоха до приемане на промени, по смисъла на които 3637 микропредприятия – акционерни дружества и командитни дружества с акции, от 1 януари 2019 г. се освобождават от задължителен одит на годишните финансови отчети.

Българската редакция на „Дойче Веле“ получи наградата за "Журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи за нетърпимост към неформалната икономика" – Българска редакция на "Дойче Веле".

Източник: Главна инспекция по труда