Какви са правата на работещите в Австрия и кой ги защитава информират български и австрийски институции

Всеки желаещ да бъде информиран, може да се включи в онлайн срещата на 28 април 2021 г.

Кои са най-честите хипотези за започване на работа в чужбина - командироване, намиране на работа чрез посредник или чрез предприятие, което осигурява временна работа (ПОВР), или чрез използване на възможностите на Европейската мрежа? Какво трябва да знаете, когато заминавате да работите в Австрия? Дали и как сте регистрирани за здравно осигуряване/пенсионно осигуряване и дали имате застраховка срещу трудово злополука в Австрия? Какво да направите, ако нямате регистрация? Към кого да се обърнете, ако трудовите и осигурителните ви права бъдат нарушени? На тези и още въпроси можете да получите отговор на 28 април 2021 г. от 10.30 до 13.30 ч. българско време в рамките на онлайн събитието „Кой кой е при защита правата на работниците и служителите: австрийските институции срещат българските институции“.

Срещата се организира в платформата „Zoom” от Службата по трудови и социални въпроси към Посолството на България във Виена. Осигурен е превод от немски на български език и обратно. Желаещите следва да се регистрират предварително, за да получат линк за включване. За целта е необходимо да изпратят кратко съобщение на следната електронна поща: socialau@embassybulgaria.at

По време на събитието информация и полезни съвети по отношение на заминаването от България ще предоставят експерти от Инспекцията по труда и Агенцията по заетостта.  Националният осигурителен институт ще информира какви документи следва да представят българските граждани, които работят в Австрия при завръщане в България с оглед отпускането и изплащането на краткосрочните обезщетения и помощите от държавното обществено осигуряване.

Информация ще предоставят австрийски институции, ангажирани с правата на работещите в строителството и земеделието и при командироване в рамките на услуги. Австрийската инспекция по труда за строителните дейности ще извърши цялостен преглед на системата и отговорните органи в Австрия. Финансовата полиция на Австрия ще информира относно дейността си по контрол на командированите работници. Касата за отпуск и обезщетение на строителните работници ще запознае присъстващите относно видовете обезщетенията специфично за строителните работници и кога те се изплащат. Инспекцията по труда в сферата на земеделието и горите ще разграничи специфичните характеристики на заетостта в селското стопанство, като предостави кратко описание на спецификата на прибирането на реколтата, различни колективни трудови договори по федералните провинции и друга полезна информация за работещите в сферата.

Повече информация за събитието е публикувана във Фейсбук на адрес https://www.facebook.com/events/3776999799003080/