Инспекциите по труда на България и Норвегия поеха ангажимент за бърза реакция в защита на българските работници

Инспекциите по труда на България и Норвегия поеха ангажимент за бързо сътрудничество в случаите на установени български работници в Норвегия, които са командировани или изпратени от български дружества и чиито права са нарушени. По време на проведената през миналата седмица традиционна годишна среща между двете инспекции по труда в гр. Пловдив експерти от двете институции обсъдиха и законодателните прилики и разлики в режима за осъществяване на дейността на предприятията, осигуряващи временна работа и на фирмите посредници в двете държави. Участниците в събитието се обединиха около мнението, че обменът на информация и извършване на съвместни/съгласувани проверки са с важна роля при случаи на трансгранични мобилни работници и защита на техните трудови и социални права.

Срещата беше организирана в изпълнение на поетите с двустранно споразумение ангажименти за осъществяване на ежегодни срещи с цел засилване на сътрудничеството и обсъждане на теми от взаимен интерес. Тя се проведе в рамките на трансграничния проект DFPO-1.002-0002-C02 „Сътрудничество за достойни условия на труд“, в който освен България и Норвегия са включени още инспекциите по труда на Румъния, Естония и Литва. На нея ИА ГИТ представи взаимодействието си с Френската инспекция по труда чрез обмен на информация и извършване на съвместни проверки. Гостите от Норвегия приеха като добра практика споделения опит на България в международното сътрудничество.

Двете институции обсъдиха на срещата си и сътрудничеството с Европейския орган по труда (ЕОТ). ИА ГИТ впечатли гостите си с броя на проверките в растениевъдството и широкото медийно отразяване на Европейската кампания за сезонните работници. На европейско ниво тя беше организирана от ЕОТ, а Инспекцията по труда беше основен партньор на координатора ѝ за България – Агенцията по заетостта.