Инспекцията по труда планира кампания за превенция на мускулно-скелетните смущения

В поредица от видеоклипове анимационният герой Напо показва рисковете от  натоварването в работата и как да се минимизират

 

ИА „Главна инспекция по труда“ се включва в общоевропейската кампания за превенция на мускулно-скелетните смущения (МСС) на Комитета на старшите инспектори по труда (SLIC). За целта за периода март-юни 2022 г. се планирана тематична инспекционна кампания. Предстои да бъдат определени двете икономически дейности, в които тя да бъде реализирана, след анализ на резултатите от контрола и нивата на трудов травматизъм. Те трябва да бъдат избрани от пет дейности, предложени на европейско ниво след гласуване на държавите: медико-социални грижи; транспорт и куриерски услуги; хранителна индустрия и производство на напитки; фризьорски салони; строителство. Изборът ще бъда направен въз основа на констатираните нарушения, свързани с осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд в предприятията и нивата на трудовия травматизъм и след съгласуване с национално представителните организации на работници и служителите и на работодателите.

Мускулно-скелетните смущения са във фокуса на Европейската седмица за безопасност и здраве при работа, която по традиция е 43-ата календарна седмица) и т.г. стартира на 25 октомври. Тя се организира всяка година от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (EU-OSHA) и е важен етап от кампанията „Здравословни работни места“. За първи път тя е тригодишна – 2020 – 2022 г., а фокусът ѝ е превенция на заболяванията в резултат на мускулно-скелетните смущения. Другата новост е обединяването на информационните ресурси на EU-OSHA и на инспекционните на SLIC в обща кампания „Здравословните работни места облекчават товара“.

Заболяванията в резултат на работата, свързани с мускулно-скелетните смущения, са сред най-често срещаните. Причината за това е, че до такива смущения води всеки вид дейност. От тях страдат както работещите в офиса заради статичната седяща поза, така и работата с тежести, дейности, които са свързани с повтарящи се или принудителни движения в производството, с високи обороти на работа, вибрации и т.н. Статистиката сочи, че трима на всеки пет работници страда от такъв тип смущения. Най-често се засягат гърба, шията, раменете, горните и долните крайници.

Ежегодно Националният осигурителен институт предоставя информация за своята програма „Профилактика и рехабилитация“, от която е видно, че традиционно 2/3 от работещите, възползвали се от нея, са със заболявания на опорно-двигателния апарат.

По повод кампанията EU-OSHA има разработени и публикувани на сайта си полезни материали и добри практики https://healthy-workplaces.eu/bg/media-centre/news/napo-back-fight-musculoskeletal-disorders-workplace Подготвени са и видеоклипове с популярния герой Напо, който по достъпен, атрактивен и забавен начин показва за какво да внимава по време на работа и какви действия могат да се предприемат, за да се минимизира рискът от мускулно-скелетните смущения. Клиповете по темата са 6 броя. В тях Напо, Напет и Шефът показват как работата в седнало положение, липсата на физическа активност, вдигането на товари, монотонните и повторяеми движения водят до този вид смущения. Героите онагледяват и колко е лесно травмите да бъдат избегнати чрез въвеждане на техническите и организационни мерки за превенция, както и с доброто ергономично оборудване.

Клиповете са достъпни на https://www.napofilm.net/en/napos-films/napo-lighten-load-2021