Главната инспекция по труда подкрепи събитие за здравословни работни места

„Днес отново сме обединени от общата идея да намалим трудовия травматизъм и да обърнем поглед към опазването на най-важното - човешкия живот, за да могат българските работници да се прибират живи и здрави в своите домове при хората, които ги обичат“, каза заместник изпълнителният директор на ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) Цветомила Филипова по време на мероприятие в подкрепа на кампанията „Здравословни работни места“ и отбелязване на Световния ден за безопасност и здраве при работа. Партньори и организатори на събитието са Българската асоциация „Труд, Здраве, Безопасност“, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерация на независимите синдикати в България и компания „Олимп предпазни екипировки“.

Важен акцент в приветствията на официалните гости бе тревожният ръст на трудовите злополуки и необходимостта от общи усилия, за да се обърне тенденцията и да се намали техният брой.

Цветомила Филипова представи националната кампания на ИА ГИТ „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква.“, посветена на превенцията на трудовия травматизъм. Тя каза, че в лицето на Областните администрации Инспекцията по труда среща пълна подкрепа и съдействие. „Това показва, че инициативата е необходима за изграждането на култура на превенция за безопасна работа“, допълни Филипова и апелира към присъстващите всеки ден да работят с мисълта, че животът трябва да бъде пазен, защото той е само един.

В края на събитието гостите се включиха в инициативата „Да дарим дръвче! Да дарим живот!“, като засадиха дръвчета в пространството зад музея „Земята и хората“ в памет на загиналите при трудови злополуки.