Главната инспекция по труда проведе регионален форум за трудовия травматизъм в град Сливен

Правилата за безопасност на труда не пречат на работата, те спасят живот

„Създаването на среда на нетърпимост към неспазването на здравословните и безопасни условия на труд е водещ фактор за намаляването на трудовия травматизъм“, каза при откриването на регионален форум за превенция на трудовия травматизъм в област Сливен  инж. Димо Иванов – главен директор на Главна дирекция „Инспектиране на труда“ към Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ).

Събитието се проведе в сградата на Областната администрация в град Сливен. То е част от стартиралата през м. февруари 2024 г. национална кампания „Прибери се у дома след работа!“ Там някой те очаква.“, организирана по инициатива на ИА ГИТ със съдействието на Министерството на труда и социалната политика. Областният управител Маринчо Христов благодари на Инспекцията по труда за инициативата и за възможността да се обсъди проблемът на областно ниво. На срещата присъстваха още директорът на териториалната дирекция „Инспекция по труда“ Ирена Иванова, представители на социалните партньори и на работодателите в региона.

Инж. Иванов подчерта, че инструктажът не е само подпис. „Когато той не е фиктивен, работниците научават къде са рисковете на работното място, как да се предпазят от тях и как да реагират при възникването им, което е в основата на предотвратяването на инциденти на работното място“, отбеляза той.

В своята презентация инж. Александър Борисов – началник на отдел „Анализ на контролната дейност“ в ИА ГИТ, разгледа причините, водещи най-често до трудови злополуки като падане от височина; притискане, премазване, смачкване; удар от падащ предмет; поражение от електрически ток и затрупване от земна маса.

За 2023 г. Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Сливен е извършила 1955 бр. проверки в 1700 бр. предприятия с 22 596 бр. работници и служители в тях. Констатирани са 10 042 бр. нарушения. От тях 5021 бр. засягат здравословните и безопасни условия на труд, а 5008 бр. са свързани с осъществяването на трудовите правоотношения. При проверките в област Сливен през м.г. са установени 87 работници да работят без сключен писмен трудов договор. В 32 случая инспекторите по труда са използвали мярката спиране, тъй като установените нарушения са застрашавали пряко живота и здравето на работещите. Тази мярка има превантивен характер и води до предотвратяване на тежки трудови злополуки, а в някои случаи и до спасяване на човешки живот.

В рамките на националната кампания предстои организирането на регионални конференции и в други областни градове в страната.

Презентациите от форума са налични на: https://www.gli.government.bg/bg/taxonomy/term/423/node/12908