Пресцентър

Инспекцията по труда в Габрово участва в информационно събитие за трудовите права на хората с увреждания

Инспектори по труда от Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Габрово изнесоха лекция за трудовите права на хората с увреждания в град Дряново. Организатор на събитието бе Националната потребителна кооперация на слепите в България.

Делегация от Малайзия бе на посещение в Главната инспекция по труда

Интегрираният контрол и броят на нормативните актове, които са в основата на дейността на българските инспектори по труда, впечатлиха представителите на Националния институт за здравословни и безопасни условия на труд от Малайзия.

Засиленото сътрудничество на ИА ГИТ с Френската инспекция по труда е намалило броя на случаите на експлоатирани българи

Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) получи похвала от работодател за активната си съвместна дейност с Инспекцията по труда на Франция, благодарение на която случаите на експлоатирани българи там намаляват. Признанието направи Цветан Филипов, собственик на фирма за подбор на персонал във Франция, по време на сутрешния блок на Евронюз – „Добро утро, Европа“. Той бе категоричен, че засиленият контрол от страна на Агенцията е довел до видими резултатите конкретно за Франция.

Покана за информационна сесия на 18 юни 2024 г.

Уважаеми работодатели,

Имаме удоволствието да Ви поканим да участвате в информационна сесия на Европейския орган по труда, организирана по инициатива на ИА „Главна инспекция по труда“ на тема „Информираността на работодателите – път за предотвратяване на недекларирания труд“.

Тя ще се проведе на 18 юни 2024 г. (вторник) от 09:30 – 15:30 ч. в Гранд хотел „Милениум София“ на бул. „Витоша“ №89В в град София.

В Световния ден срещу детския труд ИА ГИТ напомня:

Специална закрила пази непълнолетните от трудова експлоатация, въпреки ръста на дадените разрешителни за работа

Трайна тенденция към ръст на издадените разрешения за работа на непълнолетни показват данните на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ). За петте месеца на 2024 г. Инспекцията по труда е издала 3404 бр., от които 3304 бр.

Дирекция „Инспекция по труда“ София ще посреща своите посетители в обновена сграда

На специална церемония в присъствието на заместник-министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров и ръководствата на ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ), Агенцията за качеството на социалните услуги (АКСУ) и Агенцията за социално подпомагане (АСП) бе открита реновираната сграда на ул. „Лъчезар Станчев“ № 20 в град София.

Главна инспекция по труда: Сезонните работници трябва да отстояват трудовите си права

По повод стартирането на летния сезон и активното търсене на работници за сезонна заетост Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” (ИА ГИТ) напомня на търсещите работа хора да бъдат внимателни за своите трудови и осигурителни права.