Инж. Екатерина Асенова: Компромисът с правилата за безопасност днес може да коства живота на някого утре

„Ние в Инспекцията по труда анализираме всяка трудова злополука много внимателно, за да разберем не само защо се е случила, а и да намерим отговор на въпроса как да не се допуска отново, за да може всеки работещ да се прибере у дома след работа, където някой го очаква.“ Това увери изпълнителният директор на ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) инж. Екатерина Асенова по повод Международен ден на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и Световен ден за безопасност и здраве при работа. Тя се включи в церемонията по отдаване на почит пред паметта на жертвите при трудови злополуки, организирана от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

Инж. Асенова анонсира националната кампания на ИА ГИТ за превенция на трудовия травматизъм „Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква“, чиято цел е да се обсъди с всички заинтересовани страни защо се случват инцидентите на работното място и как могат да бъдат предотвратени.  „Искам да благодаря на социалните партньори за съдействието при осъществяването на кампанията. Защото отговорът на въпроса как всеки да се прибере у дома след работа и то здрав, е само един – трябва всеки ден да работим заедно – държава, социални партньори, работодатели и работещи, за подобряване на условията на труд и изграждане на култура на превенция за безопасна работа“, заяви инж. Екатерина Асенова.

Изпълнителният директор на ИА ГИТ обърна внимание, че неслучайно Международният ден в памет на загиналите при трудови злополуки се отбелязва заедно със Световния ден за безопасност и здраве при работа. „За да се прибере всеки у дома след работа, работодателите трябва да инвестират в по-безопасни технологии и да не пестят време и ресурс да обучават и инструктират своите работници и служители как да работят безопасно. А работещите трябва да не правят никакви компромиси с правилата за безопасност, защото компромисът днес може да коства живота на някого утре“, отбеляза Екатерина Асенова.

Тя и заместник изпълнителният директор Цветомила Филипова поднесоха венец от името на Инспекцията по труда пред паметната плоча на загиналите при трудови злополуки пред сградата на КНСБ в София. „Поклон пред паметта на загиналите! Техният живот не можем да върнем, но искрено вярвам, че той ще бъде нашият урок как да работим за деня, в който ще се поздравим с нулева смъртност на работното място“, каза инж. Асенова.

Информация за Световния ден за безопасност и здраве при работа е публикувана на сайта на ИА „Главна инспекция по труда“ на адрес: https://www.gli.government.bg/bg/taxonomy/term/423/node/13026