Изпълнителният директор на Европейския орган по труда гостува на Инспекцията по труда

Прекрасни професионалисти работят в Инспекцията по труда, отбеляза Козмин Боянджиу

 

        Изпълнителният директор на Европейския орган по труда (ЕОТ) Козмин Боянджиу бе на посещение в България по покана на министъра на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова. Сред поетите за деня ангажименти бе и работна срещна с инж. Екатерина Асенова – изпълнителен директор на ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) и ръководството на Агенцията заедно с представители на Дирекция „Трудова мобилност“, която е пряко ангажирана в дейността на ЕОТ.

         Инж. Асенова увери Козмин Боянджиу, че и занапред Българската инспекция по труда ще бъде активен партньор на ЕОТ. „Очаквам предстоящите съвместни инициативи да постигнат още по-високи резултати по отношение защитата на правата на българските мобилни работници“, отбеляза инж. Асенова. В знак на признателност тя подари плакета на Агенцията, на който е отбелязана годината на създаването на Инспекцията по труда (1907 г.), превръщайки я в една от най-старите институции в България.

         Козмин Боянджиу благодари за доброто сътрудничество. По-рано през деня той заяви в интервю за Сутрешния блок на БТВ, че в българската Инспекция по труда работят прекрасни професионалисти, а Агенцията е сред първите в списъка с партньори и допълни, че останалите  държави членки я взимат за пример за това как е уредена системата за защита на правата.

         Работната среща бе възможност да се дискутират бъдещото сътрудничество и съвместни проекти между двете институции. По време на срещите бе подчертано, че в бъдещите инициативи особено внимание ще бъде обърнато на повишаване информираността сред работещите за техните трудови права.

         В рамките на организираното посещение ръководството и представителите на Главната инспекция по труда взеха участие в среща със студентите от Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и в Кръгла маса на тема „Процесите на българския пазар на труда и отражението им върху тенденциите на трудовата мобилност на българите в ЕС и техните права“, на която бяха поканени представители на социалните партньори и други институции.

          През 2024 г. Главна инспекция по труда ще продължи своето активно сътрудничество с Европейския орган по труда чрез участието в съвместни проверки в държавите – членки на ЕС, и в информационни кампании. Представители на ИА ГИТ ще вземат участие в „седмици на действието“, организирани в строителството, транспорта, хотели и ресторанти, трафик на хора и трудова експлоатация.