Студенти от Юридическия факултет на Русенския университет посетиха Инспекцията по труда в града

Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Русе (ДИТ Русе) бе посетена от студенти в пети курс от Юридическия факултет на Русенския университет „Ангел Кънчев“ по повод 28 април – Международния ден в памет на загиналите при трудови злополуки и Световния ден за безопасност и здраве при работа. Студентите които бяха придружавани от гл. ас. д-р Мария Радева и доц. д-р Ваня Пантелеева, бяха посрещнати от директора на ДИТ Русе Ирена Николаева.

Георги Георгиев, главен инспектор в Инспекцията по труда в града, представи данни за трудовия травматизъм. Запозна студентите защо е важно да работят безопасно и им разказа интересни случаи от практиката при разследването на трудови злополуки.

Студентите проявиха сериозен интерес към осъществяваната от инспекторите по труда контролна дейност. Те имаха възможност да се запознаят с разпоредбите от законодателството, свързани с наемането на чужденци, защитата на лицата с намалена работоспособност и какви са последиците за работещите, ако полагат труд без сключен писмен договор.

Инспекторите по труда от ДИТ Русе се включиха и в стартиралата през тази година информационна кампания сред младежите за повишаване информираността им за техните трудови права и задължения, когато започват работа. За целта представителите на Инспекцията по труда в града проведоха срещи с ученици от X, XI и XII клас на Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“, Професионалната гимназия по електротехника „Апостол Арнаудов“ и Професионалната гимназия по механотехника.

Разговорите бяха възможност с учениците да се обсъдят основни въпроси относно какво е недеклариран труд, какви са изискванията при наемане на непълнолетни лица на работа, на какво трябва да отговарят работните места на младежите, какви здравни изисквания и какви конкретни забрани за работа съществуват за тях. Бяха дискутирани и въпроси каква специална закрила осигурява българското законодателство за непълнолетните лица, които работят, и какви права има тази категория работници.

Дискусията бе възможност да се обсъди и редът, при който инспекторите по труда упражняват контрол върху наемането на лица под 18-годишна възраст. Как проверяват работните места, на които те са наети, за да се установи дали условията на труд не създават риск за тяхното здраве.

За 2023 г. Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Русе е предоставила 380 бр. разрешения за наемане на непълнолетни лица. От началото на годината техният брой е 29.

Информация за цялата процедура по издаване на разрешенията за наемане на лица, ненавършили 18 г., е описана в сайта на ИА ГИТ, в секцията Административно обслужване, рубрика „Процедури“ https://www.gli.government.bg/bg/node/4389