Новини

Инспекцията по труда напомня правилата за безопасно започване на работа в чужбина

Търсенето на сезонна заетост в чужбина крие рискове от попадане в измамни схеми, поради което със стартирането на активното набиране на работна сила ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) традиционно напомня правата и задълженията на работниците и работодателите.

Инспекцията по труда се включи в Европейската седмица на действието, посветена на строителството

Български инспектори по труда се включиха като наблюдаващи в съвместни проверки в Кипър и Малта в рамките на Седмицата на действието, посветена на мобилността на работната сила в строителството. Инициативата се организира от Европейския орган по труда (ЕОТ) през м. март.

Инспекцията по труда организира форум за превенция на трудовия травматизъм в град Бургас

Компромисът с условията на труд днес, може да коства живота и здравето на работещите утре

„Присъствието Ви тук е знак, че мисията за постигане на нулев трудов травматизъм  наистина е обща, а едва ли има по-смислен повод да работим заедно като партньори от този да обединим усилията си в опазването на човешкия живот“, каза заместник-министърът на труда и социалната политика Гинка Машо

От Инспекцията по труда запознаха студенти от Нов български университет с трудовите им права и задължения

Лекция за правата и задълженията на страните в едно трудово правоотношение съгласно законодателството изнесе пред студенти от Нов български университет Александър Иванов от дирекция „Правно осигуряване на инспекционната дейност“ към ИА „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ).

Инспекцията по труда организира форум за превенция на трудовия травматизъм в град Враца

„Прибери се у дома след работа! Там някой те очаква.“

        „Над 8000 са сигналите, разгледани от Главната инспекция по труда за 2023 г. Само 5% от тях засягат рисковите условия на труд. Това показва, че работниците са склонни да правят компромиси с работната среда. Но компромисът днес, може да коства утре тяхното здраве или живот“, каза изпълнителният директор на Агенцията инж.

Главната инспекция по труда започва засилени проверки в селското стопанство

Еднодневните трудови договори не лишават работниците от правото им на социално подпомагане

С началото на активния селскостопански сезон Изпълнителна агенция  „Главна инспекцията по труда“ (ИА ГИТ) традиционно започва засилени проверки в селското стопанство.

Проучване за работници, потребители и работодатели, предоставящи грижи и домашна помощ в дома

Всеки ден в цяла Европа милиони хора разчитат на всеотдайността на работниците в сферата на сектора на услугите в домакинството, които осигуряват грижи или домашна помощ за хората в техните домове -  от грижи за деца, възрастни хора и хора с увреждания до дейности от ежедневието на домакинството, като готвене, почистване, градинарство и др.

Главната инспекция по труда се самосезира в защита правата на работещите в транспортна фирма

ИА „Главна инспекция по труда“ започна проверка в транспортна фирма „Хеброс бус“ веднага след като се появи информация в медиите за неизплатени трудови възнаграждения на шофьорите.