Новини

Още работници с право на обезщетение за неизплатени заплати благодарение на Инспекцията по труда

Съдът обяви Фюжън Пластикс ЕООД в несъстоятелност по искане на Агенцията

Бивши и настоящи работници на „Фюжън Пластикс“ ЕООД вече имат право да се обърнат към Фонда за гарантираните вземания, за да получат обезщетения за неизплатени от работодателя възнаграждения, след като благодарение на Инспекцията по труда дружеството беше обявено в несъстоятелност.

На първа линия в борбата с последиците от коронавируса, Инспекцията по труда отбелязва 113 години от създаването си

Служителите на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ посрещат днес, 3 ноември, своя празник на първа линия в борбата с последиците от кризата, предизвикана от коронавируса. Като контролен орган те имат ангажимента от една страна да следят дали работодателите въвеждат противоепидемични мерки, а от друга – дали в условията на криза са коректни към своите работници и служители по отношение на законосъобразното им наемане, заплащането на труда, работното време, почивките и отпуските.

Образци на договори за над 290 000 дни за работа в селското стопанство са заявени в Инспекцията по труда

В края на октомври изтича срокът за използване на договорите за повече от един ден

За над 290 000 човекодни са заявените образци на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа от началото на годината до момента. Данните са от системата за онлайн предоставяне на образците на Главна инспекция по труда. Над 219 300 бр. от тях са образци на въведените през 2015 г. т.нар.

Трима от всеки пет работници в Европа се оплакват от мускулно-скелетните смущения

Инспекцията по труда планира кампания за превенция на едни от най-честите заболявания в резултат на работата

Приблизително трима от всеки пет работници се оплакват от мускулно-скелетни смущения (МСС) в резултат от работата. Работодателите и националните бюджети губят милиарди от дните временна неработоспособност поради заболявания, свързани с тях. Това сочат проучвания, проведени в страните членки на Европейския съюз според доклад, публикуван от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа (ЕU-OSHA). Според експертите свързаните с работа МСС засягат гърба, шията, раменете, горните и долните крайници.

Инспекцията по труда помага на българи в Норвегия да научат за трудовите си права

Служители на Българската инспекция по труда помагат на колегите си в Норвегия в усилията им да информират чуждестранните работници за трудовите им права. Служителите на ИА „Главна инспекция по труда“ са ангажирани със задачата да отговарят на коментари и съобщения на български език, направени под специално създадени и разпространени във Фейсбук клипчета с информация за правата на работещите в Норвегия.

Забавени заплати за 4.5 млн. лв. са изплатени след намесата на Инспекцията по труда

Работници на 71 предприятия получиха право да потърсят обезщетения от Фонда за гарантирани вземания благодарение на контролните органи на Агенцията

Забавени възнаграждения за 4.5 млн. лв. са изплатени на работещите благодарение на предприетите мерки от Инспекцията по труда за деветте месеца на 2020 г. Работниците на още 71 предприятия получиха възможност да потърсят обезщетения от Фонда за гарантираните вземания, след като работодателите им бяха обявени в несъстоятелност или бяха открити производства по несъстоятелност в резултат на събраните от контролните органи на Агенцията неоспорими доказателства, че те са бавили възнаграждения за повече от два месеца на поне 1/3 от персонала.

Инспекцията по труда информира над 2000 ученици за трудовите и осигурителните им права

Онлайн срещите с бъдещите работещи бяха част от Европейската кампания за деклариран труд

Защо само декларираният труд те защитава? Кой следи за правата на работещите в България? На колко години и как се започва работа у нас и защо непълнолетните работници трябва да получават поне минималната работна заплата, въпреки че работният им ден е 7 часа? На тези и други въпроси получиха отговори над 2000 ученици от втори гимназиален етап от 56 училища в цялата страна по време на онлайн срещи с експерти от Инспекцията по труда, проведени в рамките на Седмицата на действието, с която приключи Европейската кампания за деклариран труд.

Обезщетенията мотивират работещите да са на светло, работодателите се пазят от санкции

Кампанията „Заплата в плик“ е изсветлила 33 млн. лв. от възнаграждения

Убеждението, че недекларираният труд не ги касае пряко, е основeн мотив да са готови да работят на черно за около 1/3 от работещите и за повече от 40% от работодателите. Това показват данните от анкета, попълена от над 3750 работещи и 1050 работодатели. Тя беше създадена от ИА „Главна инспекция по труда“ при старта на Европейската кампания за деклариран труд“ в началото на март, с цел да се проверят мотивите на работещи и работодатели да работят на светло, съответно да работят недекларирано.