Честит празник, скъпи колеги!

Днес една от най-старите институции в България за 114-и път отбелязва своя рожден ден! Създадена с указ на княз Фердинанд, за да следи за „прилагането на законите, правилниците и наредбите по индустрията, търговията, занаятите и по протекцията на работниците“, към днешна дата функциите на Инспекцията по труда са  сериозно разширени.

Иска ми се в този празничен ден да не се налага да споменавам пандемията от КОВИД-19, но за съжаление предизвикателствата, свързани с тази тежка ситуация, продължават, а ние оставаме на първа линия в борбата с нея! Тя наложи за пореден път да разширим своята дейност, за да гарантираме на работещите по-здравословна и безопасна работна среда в условията на здравна криза! В това изпитание вие губихте близки, приятели, колеги, но не загубихте силата си да бъдете сред работещите, нуждаещи се от защита, въпреки страха. Да подкрепяте работодателите в усилията им да прилагат трудовото законодателство в най-пълна степен. Не спряхте да доказвате, че вашият труд не е просто работа, а кауза! Благодаря Ви, че превръщате професията на инспектора по труда в призвание, показващо, че грижата за другите е по-голяма от страха и инстинкта за самосъхранение!

Днес от все сърце искам да Ви пожелая да бъдете здрави и вие, и близките ви, защото тази пандемия за пореден път ни показа по трудния начин, че по-ценно от здравето няма. Нека с вяра и оптимизъм да продължавате да изпълнявате своите функции на гарант по прилагане на трудовото законодателство! Нека благодарността на хората ви мотивира и в бъдеще да затвърждавате водещата роля на инспектора по труда в българското общество!

Бъдете горди от постигнатото и не забравяйте, че с работата си всеки ден вие пишете  историята на Инспекцията по труда! От вашия професионализъм, знания, умения и отношение към хората зависи тази история да бъде позитивна и запомняща се. Пожелавам ви тази част, която вие ще напишете в днешните дни на изпитание, да бъде сред най-позитивните.

 

 

ИНЖ. РУМЯНА МИХАЙЛОВА

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР