Инспекцията по труда се включи в старта на европейската кампания в сектор „Транспорт“

Агенцията и ИА „Автомобилна администрация“ са партньори за България на Европейския орган по труда

Инспектори по труда и служители на ИА „Автомобилна администрация“ се включиха в общоевропейската кампания „Пътят към справедлив транспорт“, която стартира вчера, като консултираха шофьори и им предоставяха материали за повишаване информираността им по повод техните права и задължения като командировани работници в транспорта. Информационната кампания с хаштаг #Road2FairTransport се координира от Европейския орган по труда (ЕОТ). Тя стартира на 12 октомври 2022 г. във всички държави – членки на Европейския съюз, и ще продължи до края на годината. Инспекцията по труда и ИА „Автомобилна администрация“ са партньори за България.

При старта на кампанията служители на двете администрации раздаваха брошури, разработени от ЕОТ, на граничните пунктове на Дунав мост и Кулата. Информационните материали са предназначени за командировани шофьори и оператори в рамките на предоставяне на услуги в сектора на автомобилния транспорт. Те са преведени на всички езици на държавите – членки на Европейския съюз, както и на албански, македонски, турски, руски и украински. На български език са публикувани и в сайта на Инспекцията по труда https://www.gli.government.bg/bg/node/12050

Транспортът е приоритетна тема за Европейския орган по труда през 2022 г. предвид влизането в сила на новото европейско законодателство по т.нар. Пакет „Мобилност“. „Тази кампания е съвместно усилие на EОТ, компетентните органи във всички държави членки и организациите на социалните партньори за подобряване на знанията и разбирането на правата и задълженията, свързани с трудовата мобилност, приложими в сектора на автомобилния транспорт“, каза Козмин Боянджиу, изпълнителен директор на Eвропейския орган по труда.

Целта на кампанията е да предостави основна информация за социалното законодателство на Европейския съюз и за правата и задълженията на работодателите и служителите в сектора, но и да повиши осведомеността за ползите от декларирания труд, каквито има и за двете страни. Тя ще се проведе чрез каналите на социалните медии, както и на място по най-натоварените магистрали за превоз на товари и пътници в ЕС.

Повече информация за старта на кампанията е публикувана в сайта на ЕОТ https://www.ela.europa.eu/en/news/european-labour-authority-ela-launches-information-and-awareness-raising-campaign

На специален сайт ще се публикуват създадените за кампанията информационни материали  https://www.ela.europa.eu/bg/node/477

Предстои разпространението и на видеоклипове, които ще бъдат със субтитри на всички езици на държавите членки. Темите на видеоклиповете са командироване на шофьори; правоприлагащи дейности и тахографи.

          Инспекцията по труда ще публикува информация, свързана с кампанията, във Фейсбук, в страницата „Права през всички сезони“.