Отличиха работодатели, въвели добри практики в борбата срещу КОВИД-19

Превенцията срещу разпространението на вируса в предприятията беше акцент на традиционните Годишните награди, организирани от Фондация „Център за безопасност и здраве при работа“ със съдействието на Главна инспекция по труда

Работодатели с въведени  през 2020 г. добри практики за ограничаване на риска от разпространението на КОВИД-19 по работните места бяха отличени по време на церемонията по връчването на традиционните Годишни награди по безопасност и здраве при работа на 11 март 2021 г. в Пловдив. Единадесетото издание на конкурса, който се огранизира от Фондация „Център за безопасност и здраве при работа“ с любезното съдействие на Главна инспекция по труда, беше подчинено на борбата с вируса в българските предприятия.

Въведените нови технологии за автоматично отчитане на дистанцията между хората, подаване на сигнал при струпване на повече хора от допустимото в дадено пространство, звуков сигнал при установена повишена температура, иновативни методи за дезинфекция бяха част от отличените добри практики наред с познатите мерки като здравен филтър, редовна дезинфекция, осигуряване на лични предпазни средства и др. Признание получиха и работодатели, въвели обучение на персонала за действия при заразен служител и тестове за реакция при усложнена епидемична обстановка; обучение на медицински лица за правилно боравене с личните предпазни средства и за действие при съмнителни случаи; подготвени служители - доброволци, готови при силно усложнена епидемична обстановка да се изолират за денонощно дежурство, за което са осигурени временни спални помещения с провизии, вода, дезинфектанти; награди за работници и служители, предложили ефективни мерки за превенция; периодично тестване и др.

Със специални награди „Грижа за семейството“ бяха отличени работодатели, осигурили достъп на децата на служителите до обучителни платформи по време на дистанционното обучение, както и до платформи за семейни игри и занимания за най-малките. Като добра практика беше отличено и разработването на Наръчник за родители и Наръчник против скука за тинейджъри

Заместник-министърът на здравеопазването Слави Пачалов, изпълнителният директор на ИА „Главна инспекция по труда“ Румяна Михайлова, представители на Министерството на труда и социалната политика и на социалните партньори поздравиха организаторите на конкурса за положените усилия, въпреки тежката епидемична обстановка, да отдадат заслуженото признание на специалистите по безопасност и здраве, които със своя труд пазят здравето на работещите и ежедневно спасяват човешки живот.

Награди получиха работодатели в три категории:

В категория малки предприятия (с до 50 заети) бяха отличени:

  1. Актуал Индъстрис ООД, с. Браниполе
  2. Ситигаз България ЕАД, гр. София
  3. Радев и синове ЕООД, с. Граф Игнатиево

В категория средни предприятия (от 50 до 250 заети) бяха отличени:

  1. Златна Панега Цимент АД, с. Златна Панега
  2. Енерго-Про България ЕАД, гр. София
  3. Пристанище Бургас ЕАД, гр. Бургас

В категория големи предприятия (над 250 заети) бяха отличени:

  1. ОСРАМ ЕООД, с. Труд
  1. Ей и Ес Марица Изток 1 Сървисиз ЕООД, гр. Гълъбово

2. Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД, гр. Пловдив

3. Електроразпределение Юг ЕАД, гр. Пловдив

3. Вюрт Електроник ИБЕ БГ ЕООД, с. Белозем

 

Специална награда „ГРИЖА ЗА СЕМАЙСТВОТО“ получиха:

ДЖИ ПИ ГРУП АД, гр. София

БТК ЕАД, гр. София